Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Çanakkale Savaşları’nda görev alan kahraman askerlerin hatıraları siperlerde yaşatılıyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dünyanın en kanlı savaşlarından olan Çanakkale Savaşlarının üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen savaşlara ait izler, Tarihi Alanda korunuyor. Çanakkale Savaşları sırasında gerçekleşen kara savaşları birçok kahramanlık hikayesini de bünyesinde barındırıyor. Bazı kahramanların hikayesi ise siper isimlerine ilham kaynağı oldu. Siperlere verilen isimlerin aynı zamanda Çanakkale ruhunu oluşturan kahramanlıklar olduğunu söyleyen ÇOMÜ AÇASAM Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, siperlerin o dönemde yaşanan kanlı çatışmaların izlerini taşıdığını söyledi.

KAHRAMANLIĞA SAHNE OLMUŞ İSE NUMARA YERİNE İSİM VERİLMESİ UYGUN GÖRÜLMÜŞ

Çanakkale Cephesinde 18 Mart 1915 Deniz Zaferi’nin ardından kara savaşlarının başladığını hatırlatan Dr. Sabah, “Kara muharebelerinin başlamasından yaklaşık bir ay sonra yani 29 Mayıs 1915 tarihinde ise Türk Birlikleri tarafından muharebe arazisinde kazılan siperlere birliklerin sevki ve topçu ateşinin sağlıklı bir şekilde yönlendirilebilmesi için numaralar verilmesi emri gelmişti. Buna mukabil Türk siperlerine numaralar verilmeye ve bu siperlerin karşısında bulunan düşman siperlerine ise harfler verilmeye başlanmıştı. Ancak bu emrin dikkati çeken bir diğer yönü ise söz konusu numaralandırılan siperler eğer özel bir olay ya da bir kahramanlığa sahne olmuş ise numara yerine bu isimlerin verilmesi de uygun görülmüştü. Keza dönemin askeri krokilerine baktığımızda Münib Efendi Siperi, Sedat Efendi Siperi veya Mehmet Çavuş Siperi gibi isimler verildiğini görmekteyiz” dedi.

Bu siperlerden birinin de Merkeztepe üzerindeki 50 numarası verilen ama aynı zamanda bir kahramanlığa sahne olduğu için Sabri Efendi Siperi ismiyle anılan siper olduğuna dikkat çeken Dr. Sabah, hikayesini ise şöyle aktardı:

“19 Mayıs taarruzunda 15inci Alayın 2nci Tabur’una bağlı 7nci Bölük Komutanı Yüzbaşı Sabri Efendi kendisine bağlı askerlerle hücuma geçmiş ancak makina tüfek ateşleri karşısında Anzak siperlerine ulaşamamıştı. Ertesi gün bulunulan hattın tahkim edilmesi emrinin verilmesi üzerine geri çekilmeyerek, düşman siperlerine yaklaştığı noktada siper kazmaya başlamış ancak bir gün sonra istihkam erlerinin açtığı yaklaşma siperiyle bu askerlere ulaşılabilmişti. 29 Mayıs tarihinde siperlere numara verilmesi emri gelince 50 numarası alan bu sipere Yüzbaşı Sabri Efendinin göstermiş olduğu kahramanlık ve metanetten dolayı Sabri Efendi Siperi ismi verilmişti. Bugün muharebe sahası üzerinde sahayı ziyaret eden milyonlarca insan bu siper hatlarının yanından geçmekte ve bu siperlerin bir hatırasının olduğunu görebilmektedir.”

ÇANAKKALE RUHU BU SİPERLERDE SAVAŞAN KAHRAMANLARIN SAYESİNDE KAZANILMIŞTIR”

“Çanakkale ruhu bu siperlerde savaşan ve isimleriyle bu siperleri yaşatan kahramanların sayesinde kazanılmıştır” diyen Dr. Sabah, “Çanakkale ruhu dediğimiz olay aslında tam anlamıyla buna denk gelmektedir. Çünkü bu askerler Arıburnu için söylemek gerekirse 8 ile 400 metre arasında değişen karşılıklı siper hatlarının bulunduğu muharebe hattında aylarca mücadele etmişlerdi. Gösterdikleri dirayet ve cesaret sayesinde Çanakkale Zaferi kazanılmıştı. İsimleri 1915 yılında siperlerde yaşatılan kahramanlar bugün Türk Milletinin gönlünde yaşamaktadır. Aziz ruhları şad olsun” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor.Türk askerleri siperlerde. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor.Türk askerleri siperlerde. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerin hatıralarının yaşatılması ve diğer askerlere örnek olması için, isimleri siperlerde yaşatılıyor. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor.1 3. Alay Harp Ceridesinde Yüzbaşı Sabri Efendi'nin Metanet ve Dirayetinin Anlatıldığı Bölüm. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor. Arıburnu'nda 4 Ağustos 1915 Tarihinde 19. Tümenin Tahkimat ve Siper Hatlarını Gösterir Askeri Kroki. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor. Arıburnu Merkeztepe'de Sabri Efendi Siperi. Fotoğraf: Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor. Fotoğraf: Nazif Cemhan ŞEN / Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor. Fotoğraf: Nazif Cemhan ŞEN / Çanakkale, (DHA)

  • Çanakkale Savaşları'nda mevzide kahramanlık gösteren askerlerin isimleri siperlerde yaşatılıyor. İsmail Sabah (Fotoğratfa). Fotoğraf: Nazif Cemhan ŞEN / Çanakkale, (DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir