Türkiye

Çanakkale – Balıkçılar müsilaj nedeniyle avcılık yapamıyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

DENİZ Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde balık avcılığının müsilaj nedeniyle yapılamadığını belirtip, “Şu an avcılığımız tamamen kapandı” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizinde 2020 yılında görülen müsilaj, bu yıl da görülmeye başlandı. Müsilaj boğazın bazı noktalarında az miktarda görülürken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla etkisini artırdı. Balıkçıların seyir yapmakta zorlandığını söyleyen DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Marmara Denizinde balık avcılığının müsilaj nedeniyle yapılamadığını belirtti.

ÇOK BÜYÜK BİR AV BASKISI OLDU

Müsilajın ciddi oranda artmaya devam ettiğini söyleyen Karabiber, “Çanakkale Boğazında müsilaj şu anda yoğun bir şekilde görünüyor. Marmara Denizinden akıntılarla, fırtınayla Kuzey Egeye akan müsilaj Gökçeada, Saros Körfezine doğru yöneldi, oraları da kapattı. Şu anda yalnızca Bozcaada, Küçükkuyu bölgelerinde müsilaj yok. Bu durum nedeniyle bütün balıkçı tekneleri aynı noktaya yöneliyor. Balıkların üzerine çok büyük bir av baskısı oldu. 1 haftadan beri sert bir fırtına etkili oluyor. Bu fırtınaların biraz da olsa müsilajı bastıracağını umuyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

KİRLİLİK ÖNLENMEZSE MARMARA DENİZİ ÖLECEK

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Balıkçıların yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Karabiber, “Tekirdağ Hoşköyden bir balıkçı arkadaşımız bir video attı. Müsilaj deniz dibinde çamur şeklinde. Balıkçı arkadaşımız ağını kaldıramamış. O bölgeye gırgır teknesiyle bir ağ atmam demek, ağımı tamamen denizde bırakmam demek. Müsilaj hızla artıyor. Marmara Denizinde müsilajla ilgili acil eylem planı oluşturulmuştu. O plana uyulmazsa, kirlilik önlenmezse Marmara Denizi ölecek. Müsilajın her yıl böyle olduğunu düşünün, Marmara Denizi biter. Şu an o hale geliyoruz. Balıkçılar şu anda denize açılmakta zorlanıyor. Motorlarımız su soğutmalıdır. Müsilaj bu makinelerinin soğutma sisteminin filtrelerini tıkama noktasına geldi. Avcılığı bırakın artık seyir yapmayı bile güçleştiriyor” açıklamalarında bulundu.

ÇOK BÜYÜK RİSK YARATIYOR

Karabiber, “Marmara Denizinde şu anda çalışan hiç balıkçı yok. Hepsi Karadeniz veya Egeye geldi. Marmaradan çıkan müsilaj, Egede de bir bölgeyi kapattı. Herkes bir noktaya yığıldı. Bu da iyi bir sonuç doğurmuyor. Cihazlarımız, sonarlarımız müsilajın yoğun olduğu bölgeyi gösteriyor. Çanakkale Boğazında birkaç noktada balık bulduk ama müsilaj yoğunluğu nedeniyle ağ atamadık. Ağ patlıyor, kayboluyor. Normalde 1 saatte toplanan ağı toplaması 6-7 saati buluyor. Bu zaman zarfında akıntıyla tekne karaya vurabiliyor, gemi hattına çıkabiliyor. Çok büyük risk yaratıyor. Şu an avcılığımız tamamen kapandı” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

,

Haber-Kamera: Nazif Cemhan ŞEN/ ÇANAKKALE,

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version