Türkiye

Bakan Uraloğlu: İlk 10 ayda kara yolu taşımacılığı ile ihracatımız 71,5 milyar dolar oldu

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kara yolu taşımacılığı sektörüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, Türkiyede yaklaşık 900 bin şoförün kara yolu taşımacılığında görev yaptığını belirterek, “Uzun yol şoförlüğünden şehir içi taşımacılığa kadar her alanda çalışan şoförlerimiz hem üretimden pazarlamaya hem de ihracata kadar olan süreçlerin bel kemiğidir” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kara yolu taşımacılığı sektörünü, 2003 yılından bu yana kapsamlı düzenlemeler ile yeniden şekillendiklerini kaydeden Uraloğlu, “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle, sektör Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu, daha verimli, güvenli ve ekonomik yapıya kavuştu. Ülkemizi uluslararası ölçekte bir lojistik merkez haline getirme sürecini hızlandırdık. Tüm bunları yaparken sektör çalışanlarının hak, menfaat ve huzurunu gözettik” açıklamasında bulundu.

U-ETDS, DÖNÜM NOKTASI OLDU

Bakanlık olarak sektörde kaliteyi artırmak için dijitalleşmeye önem verdiklerini aktaran Uraloğlu, 2018 yılında Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemini (U-ETDS) hayata geçirdiklerini kaydetti. Uraloğlu, “U-ETDS taşımacılık sektörünün dijitalleşmesi ve kayıt altına alınmasında bir dönüm noktası oldu. Firmaların sefer ve yolcu bilgilerini sisteme iletmeye başlamasıyla daha etkin bir şekilde kullanılmaya başlandı. U-ETDSye göre, 2024 yılında kara yolunda biletli veya turizm turu amaçlı toplam 13,8 milyon sefer düzenlenirken, bu seferlerde 140,9 milyon yolcu taşındı. U-ETDS, sadece verimliliği artırmakla kalmayıp taşımacılık piyasasını uluslararası standartlara uygun hale getiriyor” dedi.

Bakan Uraloğlu, dijitalleşme kapsamında taşımacıların işlemlerini kolaylaştırmak için e-Devlet üzerinden birçok işlemin yapılabildiğine dikkat çekerek, “Yetki belgelerinin düzenlenmesi ve yetki belgesi eki taşıt belgesine taşıt ilaveleri gibi Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki birçok işlem, e-Devlet Portalı üzerinden yapılabiliyor. 2024 yılı itibarıyla, yetki belgesi düzenleme işlemlerinin yüzde 67,9u, taşıt ilave işlemlerinin ise yüzde 83,36sı ise e-Devlet Portalı üzerinden yapıldı” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

60 ÜLKE İLE ANLAŞMAMIZ VAR

Kara yolu taşımacılığını geliştirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirten Uraloğlu, “Bugün 3 kıtada 70e yakın ülkeye kara yolu ile taşıma gerçekleştiriyoruz. 60 ülke ile kara yolu taşımacılığı anlaşmamız var. Daha önce Çin ile imzaladığımız Karayolu Taşımacılığı Anlaşmamız yürürlüğe girmişti. 14 Kasım 2024 tarihinde de Katar ile anlaşma imzaladık. Taşımacılığın gelişmesi için gerekli adımları atmaya devam ediyoruz” dedi.

Kara yolu taşımacılığı sektöründeki ihracat verilerini de paylaşan Uraloğlu, “Bugün toplam ihracatımızın yüzde 33ü kara yolu taşımacılığı ile yapılıyor. Kara yolu ihracatımız, 2024 yılının ilk 10 ayında 71,5 milyar dolar seviyesine geldi. Yıllık ihraç sefer sayımız ise 1,6 milyonu aştı. Taşımacılık sektöründeki yaklaşık 900 bin şoförümüzün fedakarlıkları ve emeği sayesinde bu başarıyı yakaladık” bilgisini paylaştı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version