Politika

Bakan Fidan: ABD’nin yeni girişimine büyük önem atfediyoruz

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Fidan, görüşmede ikili gündemde yer alan meselelerin ayrıntılı şekilde ele alındığını belirterek, “İş birliğimizi nasıl ilerletebileceğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Enerjiden turizme, ticaretten enerji alanına ilişkilerimizi daha da güçlendirebiliriz. Çok boyutlu iş birliğimizi ilgili kurumlarımızın da katkılarıyla her alanda daha ileri taşımaya gayret gösteriyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

KALICI ÇÖZÜME KAVUŞMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Fidan, bugün Rusya-Ukrayna savaşının 3üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Biz her iki komşumuzun da barış, huzur ve refah içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Savaşın neden olduğu can kaybı ve yıkımın bir an evvel sona ermesini istiyoruz. Bu savaş farklı coğrafyaları da olumsuz şekilde etkilemekte. Bu çok boyutlu krizin artık kalıcı bir çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. Türkiye olarak ilk günden bu yana savaşa diplomasi yoluyla çözüm bulunmasını destekledik. Çatışmaların başlamasından kısa bir süre sonra tarafları İstanbulda barış masası etrafında ilk kez bir araya getirmiştik. Daha sonra da tarafları barışa ulaştıracak diplomatik çabalarımızı sürdürdük. Bugün savaşın 4üncü yılına girerken ABD tarafından başlatılan ve savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesini hedefleyen bir girişim mevcut. Bu durum bizim savaşın başından beri izlediğimiz politikayla örtüşmekte. ABDnin yeni girişimine sonuç odaklı bir yaklaşım olarak büyük önem atfetmekteyiz. Çözüme iki tarafın da katılacağı müzakerelerde ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede barışın görüşmeler yoluyla tesisi için her türlü desteği sağlamaya hazırız” diye konuştu.

Fidan, Suriyedeki gelişmeleri de ele aldıklarını belirterek, “Suriyenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafaza edilmesi gerektiğine inancımız tamdır. Ayrılıkçı hareketlerin önünün kesilmesi gerektiği konusunda benzer görüşlere sahibiz. Diğer taraftan terör örgütlerinin Suriyede yuvalanmasına müsamaha gösterilmesi söz konusu dahi olamaz” dedi.

AB İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİ DONMUŞ DURUMDA

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusyadan bir gazetecinin Türkiyenin BRICSe olası üyeliğine ilişkin sorusuna yanıtında, “Bildiğiniz gibi Türkiye egemen bir ülke olarak uluslararası ekonomik iş birliğine oldukça önem vermektedir. Günümüz dünyasında ekonomik iş birliğini sağlam temellere oturtturmamış ülkelerin hem ekonomik krizlere dayanıklı olması hem de mevcut kalkınma hedeflerine ulaşması pek olası gözükmüyor. Onun için Türkiye, başta Avrupa Birliği olmak üzere ekonomik iş birliği alanlarına büyük önem vermektedir. Hemen yanı başımızda bulunan ve oldukça kurumsallaşmış olan Avrupa Birliği ile uzun yıllara dayanan bir üyelik maceramız var. Ama son yıllarda açıkça ifade edilmese de Avrupa Birliğinin artık kimlik politikalarından dolayı büyük bir Müslüman ülkeyi kendi içine alma konusunda yaşadığı rahatsızlıktan dolayı üyelik müzakereleri bir noktada donmuş durumda. Bunu kimse açıktan söylemiyor; ama vaziyet bu. Bu gerçekler ışığında biz tabii ki Avrupa ülkeleriyle olan dengeli ithalat-ihracat ilişkilerimizi devam ettiriyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

BRICSE ÜYELİK TEKLİFİ GELMEDİ

Hakan Fidan, diğer küresel ekonomik iş birliği platformlarına da çok yakından baktıklarını söyleyerek, “Cumhurbaşkanımızın bu konuda oldukça geniş bir vizyonu var. Bunlardan birisi de BRICS. BRICSi yakından takip ediyoruz. Burayla ilgileniyoruz. İlgimizi de açıkça gösterdik. Ama anladığımız kadarıyla da BRICS de kendi kurumsallaşmasını bir noktaya taşıma adına yeni üye alımını an itibarıyla dondurmuş durumdalar. Yani üyelik teklifi bize gelmedi. Onun için şu anda yakından takip etmeye devam ediyoruz. Ama Avrupa Birliğinin aksine BRICSin tabii kompozisyonu oldukça kuşatıcı. Her renkten, her dinden, her kültürden, her medeniyetten ülkelerin bir araya geldiğini görmek; Müslüman, Hristiyan, Hindu, Budist, siyah, beyaz ne kadar insan varsa, medeniyet varsa burada bir platform oluşturma çabasındalar. Umarım burada da kurumsallaşan ve kuşatıcı olan bir ekonomik yaklaşım gelişir” ifadelerini kullandı.

SEBEPLERİ ORTADAN KALKMADAN SAVAŞIN BİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise etraflı bir şekilde uluslararası meselelerin ele alındığını belirterek, “Ukraynadaki durumu ele aldık. Biz pozisyonumuzu korumaya devam ediyoruz, değiştirmedik ve aynı zamanda daha fazla gerçekçi yaklaşımların ortaya çıkması bizi sevindiriyor. Birçok ülke anlayışla karşılıyor. Uzun süreli kalıcı bir barış olmadan, savaşın ortaya çıkma sebepleri ortadan kaldırılmadan bunun bitmesi mümkün değil. Diğer taraftan Filistin-İsrail konusundaki çatışmaları etraflıca ele aldık. Kalıcı bir şekilde bu savaşın, çatışmaların bitmesi için hem görüşmeleri, Filistin devletini Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde değerlendirdik ki ancak bu şekilde güvenlik içinde orada bir barış tesis etmek mümkündür. Diğer taraftan ülkelerimiz arasındaki Suriye konusu; karşılıklı olarak iki tarafın da ortak çalışmaya önem verdiğimiz, Suriyedeki durumun istikbaline kavuşması için yaptığımız çalışmaları değerlendirdik. Diğer taraftan Kafkasyadaki duruma dikkat çektik. Görüşmelere devam edeceğimize inanıyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

BİZ KONUMUMUZU DEĞİŞTİRMEDİK

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, “Zelenskinin bahsettiği uluslararası güvenlik garantileri konusunda sizler neler düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Biz konumumuzu değiştirmedik. Adını zikrettiğiniz kişi sık sık pozisyonu değiştirmekte de zira Avrupa ülkelerini de anlamak çok zor. Çünkü onların da konumu kalıcı değil. Onların fikirleri sık sık değişebilmektedir. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri konumu ortaya çıkıyor. Onların konumu tutarlıdır, görüşü tutarlıdır. Onlar, Temas hattı yapalım. Ondan sonra konuşalım demiyorlar” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version