Eğitim

Ankara’da, ‘İHL Meslek Dersleri Öğretmenleri Eğitimi Projesi’nin açılışı gerçekleşti

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, TYMM Çerçevesinde Dönüştürücü Öğretmen Profili Olarak İHL Meslek Dersleri Öğretmenlerinin Araştırma, Geliştirme ve Eğitimi Projesi açılış töreninin, Bakan Tekinin katılımıyla Ankarada gerçekleştirildiği belirtildi. Programda konuşan Bakan Tekin, eğitim öğretimde dünya standartlarında fiziki ortamları yakalamak anlamında uzun uğraşlar verildiğini kaydederek, “2002de Türkiyede derslik başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla Yirmi yıl sonra Türkiye, OECD ortalamalarını yakalayacak, dünya ortalamalarının üstüne çıkacak. dense kimse inanmazdı çünkü o gün, onu söylemek için cumhuriyetin ilanından itibaren geçen yaklaşık seksen yıllık süreçte yapılan derslik sayısının ve atanan öğretmen sayısının iki katı, üç katı kadar üzerine çıkılması gerekiyordu ki o ortalama tutturulsun” ifadelerini kullandı. Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“Şu an geldiğimiz noktada, OECD ortalamalarına baktığımızda da Türkiye bu fiziki göstergeler itibarıyla OECD ortalamalarını yakalamış, hatta bazı konularda OECD ortalamalarında iyi örnekler arasında gösterilebilecek düzeye gelmiştir. Mesela UNDPnin raporunda açıkça ifade ediliyor, Türkiye, dersliklerinin hemen hemen tamamında etkileşimli tahta bulunan dünyadaki neredeyse tek ülke. tanımlaması yapılıyor.”

Bu durumun en ücra köşedeki okullarda dahi sınıfta bir etkileşimli tahta olduğunu gösterdiğini vurgulayan Bakan Tekin, etkileşimli tahtanın tek başına varlığının olmasının aynı zamanda o okulda internet altyapısının da bulunduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Tekin, bununla birlikte öğrencilerin ve öğretmenlerin söz konusu teknolojik hizmetlerden faydalanabileceği bir içeriğin de olması gerektiğini, dolayısıyla dünyanın en büyük eğitim bilişim portallarından bir tanesi olan Eğitim Bilişim Ağının var olduğunu dile getirdi.

ÖĞRETMEN BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI İTİBARIYLA DÜNYA ORTALAMALARININ ÜSTÜNDEYİZ

Tüm bunların bir eğitim ekosistemine işaret ettiğini belirten Tekin şunları söyledi:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“Sadece bu değil; eğitim yapılarımızın mimarileri açısından da çok farklı durumlar söz konusu. Bilhassa 2013ten sonra biz oturduk, müsteşarlık yaptığım dönemden bahsediyorum, eğitim binalarımızı standart kamu binaları olmaktan çıkaran, eğitim amaçlı olarak tasarlanan, yöresel mimari, coğrafi koşullar ile eğitim ve öğretim verilecek okulun niteliğine göre farklılaştırdığımız projeler geliştirdik. Onlarca, yüzlerce proje var. Çok basit bir örnek olsun diye söyleyeyim: Bir ilkokulun fiziki altyapısıyla, bir lisenin fiziki altyapısının birbirinden ayrışması gerektiğini kabul etmek lazım. Aynı şekilde okul türleri itibarıyla da.”

Yürütülen faaliyetler ve öğretmen atamalarına da değinen Bakan Tekin, “Şu anda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla da dünya ortalamalarının üstündeyiz. Sistemde aktif çalışan öğretmenlerimizin yüzde sekseni, son yirmi yılda atanmış durumda” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ, TÜRKİYEYE ÖZGÜ BİR MODEL

Bu model inşa edilirken geçmişi, tarihi ve bulunduğu coğrafyayla Türkiyeye özgü bir model hedeflediklerini söyleyen Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dedik ki Eğitimle ilgili olarak uluslararası alanda tüm gelişmeleri takip eden, evrensel ölçekte çocuklarımızın rekabet edebileceği bir program oluşturmamız lazım ama o programı oluştururken bir taraftan bu toplumun değerleriyle örtüşmesini sağlamamız lazım. Yani Finlandiyadaki bir velinin okula giden çocuğundan bekledikleriyle Türkiyedeki bir anne babanın çocuğundan bekledikleri arasında bir fark var kuşkusuz. Biz öyle bir ülkeyiz ki yani yardımlaşma, dayanışma, komşumuzla iyi günde kötü günde birlikte olma, onunla hemhâl olma… Bunlar bizim değerlerimiz. Biz bunu çocuklara vermezsek toplumun çimentosunu, toplumu bir arada tutan değerleri ortadan kaldırmış oluruz. Hem bir taraftan evrensel ölçekteki gelişmeleri dikkate alalım, bir taraftan da bizim toplumumuzun, insanlarımızın bu eğitim öğretim sürecinden beklentilerini göz önüne alalım istedik ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini hayata geçirdik.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’mizin nihai hedefi, yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmektir” diyen Bakan Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

“Birbirini tamamlayan bu iki önemli değerlerden yetkinlik, belli bir alanda gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olmayı ifade ederken erdem, ruhsal olgunluğu başka bir ifadeyle ahlaken övülen meziyetleri kapsar. Bakanlık olarak her bir öğrencimizin bu amaçlar ışığında gelişerek nihai hedeflere ulaşabilecek potansiyelinin olduğuna inanıyor, eğitim yolculuğunda öğrencilerimize rehberlik eden öğretmenlerimizi her anlamda desteklemeye devam ediyoruz. Programa iştirak eden değerli katılımcılara teşekkür ediyor, projenin evlatlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Tekinin konuşmasının ardından program üç oturum şeklinde devam etti. Projeyle, imam hatip liseleri meslek dersleri öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerini artırmak, din eğitimi alanındaki teorik bilgileri pratiğe dökmek ve öğretim yöntemlerini güncellemek amaçlanıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version