Türkiye
Almanya’dan Türkiye’ye: Çocuk Başına 500 Euro’ya Kadar MaaÅŸ Müjdesi
![Almanya'dan Türkiye'ye: Çocuk Başına 500 Euro'ya Kadar Maaş Müjdesi](https://r.songelisme.com/2023/06/anne-baba-1.jpg)
![](https://r.songelisme.com/google-news-icon.png)
Almanya’da çocuk sahibi olan Türk anne ve babalar, Türkiye’ye dönmüş olsalar dahi emekli maaşına baÄŸlanma imkanı saÄŸlanıyor. Almanya, ülkede çocuk sahibi olan ve daha sonra Türkiye’ye geri dönüş yapan ailelere maaÅŸ ödemesi yapıyor. Ortalama olarak bu maaÅŸ, 500 ile 600 euro arasında deÄŸiÅŸiklik göstermekte.
EMEKLÄ° MAAÅžINA EK
Almanya’da 1 Temmuz 2022 tarihinde aylık baÄŸlama oranları yeniden düzenlendi. Buna göre, Almanya’da yaÅŸamış, orada çocuk sahibi olmuÅŸ ve ardından Türkiye’ye dönmüş bir çift veya eÅŸ (özellikle anneler), emeklilik kasasına baÅŸvurarak her bir çocuk başına emekli aylığı alabiliyor.
Emekli maaşı hesaplaması ÅŸu ÅŸekilde iÅŸliyor: Almanya’da doÄŸan her bir çocuk için emeklilik sistemi üzerinde bir puan belirleniyor. ÖrneÄŸin, bir çocuk yetiÅŸtirme süresi bir aylık olarak hesaplanıyor ve bir yılda bu süre 1 puan deÄŸerinde oluyor. Çocuk yetiÅŸtirme süresi 10 yaşına kadar hesaplanıyor. Buna göre, 1992’den önce doÄŸan her bir çocuk için ebeveynlerin emeklilik hesabına çocuk yetiÅŸtirme kredisi olarak 2.5 yıla kadar puan ekleniyor. 1992’den sonra doÄŸan çocuklar için ise süre üçe katlanıyor.
ÇOCUK BAŞINA PARA
Bu hesaplamaları kurumlar yapıyor ve 1992’den sonra doÄŸan her çocuk için anne ve babanın emeklilik sistemine 3 yıllık prim ödemiÅŸ gibi iÅŸlem yapılıyor.
ÖrneÄŸin, bir Türk anne Almanya’da 1992’den sonra 4 çocuk doÄŸurmuÅŸsa, 12 yıl çalışmış gibi görünüyor. 1992’den önce doÄŸan her çocuk başına 85 euro, 1992’den sonra doÄŸan ilk çocuk için 171 euro, ikinci çocuk için 251 euro maaÅŸ ödemesi yapılıyor. Bu da en azından 422 euro maaÅŸ demek oluyor. EÄŸer çocukların hepsi 1992’den sonra doÄŸmuÅŸsa, emekli aylığı 600 euroyu aÅŸabiliyor çünkü her çocuk başına 36 aylık prim ödemesi yapılıyor.
Türkiye’de yaÅŸayan gurbetçiler, Almanya’da çocuk yetiÅŸtirme süreleri nedeniyle emekli aylığından faydalanmak için V0800 Formu adı verilen baÅŸvuru formunu doldurarak Almanya’da kayıtlı oldukları emeklilik kasasına (Rentenversicherung) baÅŸvurmalı. Bu baÅŸvuruda geriye dönük 10 yıllık çocuk yetiÅŸtirme emeklilik payı da talep edilebiliyor. BaÅŸvuru genellikle Türkiye’de emekli olurken veya emekli yaşına geldiÄŸinde yapılıyor.
BAÅžVURU YAPILABÄ°LECEK
BaÅŸvuruya ek olarak, çocukların doÄŸum belgelerinin de gönderilmesi gerekiyor. Almanya’da çocuk yetiÅŸtirme süresi nedeniyle aylık baÄŸlanması için Almanya’da çalışmış olma ÅŸartı aranmıyor. Bu hak ebeveynlere, yani annelere ve babalara veriliyor. Babalar da bu maaşı alabiliyor, ancak annenin onayı gerekiyor. Benzer ÅŸekilde, annenin bu maaşı tamamen alabilmesi için de babanın onay vermesi gerekiyor. Baba onay vermezse, anne yalnızca maaşın yarısını alabiliyor.
Bu nedenle, “Anne EmekliliÄŸi” denilen bu sistemde özellikle babanın, tam aylık için feragat ettiÄŸini bildirmesi gerekiyor. Böylece tam aylık baÄŸlanılıyor. EÅŸlerden biri vefat etmiÅŸse, kalan eÅŸ bu durumu belgeleyerek çocuk yetiÅŸtirme sürelerinden kalan emeklilik hakkını alabiliyor. Çocuk yetiÅŸtirme süreleri doÄŸumla baÅŸlayıp çocuÄŸun 10 yaşına gelmesiyle sona eriyor.
BAÅžVURU ÅžARTLARI
Almanya’da çalışma süreleri emekliliÄŸe yetmeyen kiÅŸiler, bu sistem aracılığıyla emekli olabiliyor. ÖrneÄŸin, üç yıllık çalışma süresi olan bir baba, Almanya’da dört çocuk doÄŸurmuÅŸsa, bu süreleri de saydırarak 15 yıllık mecburi hizmet süresini tamamlayabiliyor. Tabii ki, bu durumda annenin rızası gerekiyor. Anne hiç çalışmamış olsa bile, bu süreler üzerine verildiÄŸinde yine aylık alma hakkı elde ediliyor. Bu miktar, eyaletlere göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 500 euroya kadar çıkabiliyor.
Bu hak, baÅŸvuru yoluyla alınabiliyor. Türkiye’ye yerleÅŸmiÅŸ olan ebeveynler, emeklilik yaşına gelmelerine raÄŸmen baÅŸvuruyu yapmamışlarsa bu parayı alamıyorlar. Birçok kiÅŸi, kimse tarafından uyarmadığı için bu haktan habersiz kalarak kayıplara uÄŸramış durumda. YaÅŸ sınırı olmadığı için gecikmeden de olsa baÅŸvuru yapmakta büyük fayda var. Ayrıca, 2019’dan sonra emekli olan kiÅŸiler de çeÅŸitli ÅŸekillerde bu süreleri kullanarak tamamlayıcı aylık artışı gibi avantajlardan faydalanabiliyor.
BaÅŸvurular sonucunda çocuk yetiÅŸtirme emeklilik aylığı, Türkiye’den SGK aracılığıyla bildirilen bir banka hesabına gönderiliyor. EÄŸer kiÅŸi Almanya’ya gelmiÅŸ ve tekrar yerleÅŸmiÅŸse, ödeme Almanya’daki hesabına yapılıyor. Babanın bu maaşı alabilmesi için annenin onayı gerekmektedir. Annenin onay vermediÄŸi durumlarda özel bir durumu belgelemek gerekmektedir.
Türklerin çoğu bu sistem hakkında bilgi sahibi olmadığı veya unuttuğu için, şu anda milyonlarca euro tutarında para Alman emeklilik kasalarında beklemektedir.
Çocuk yetiÅŸtirme süreleri aylığı, çalışma süreleri gibi otomatik olarak emeklilik primine dahil edilmemektedir. Ancak baÅŸvuru yapıldığında hesaplanmaktadır. Anne ve baba, çocuk yetiÅŸtirme sürelerini kendi aralarında dağıtabilmektedir. ÖrneÄŸin, tam aylık için 2 yıllık eksik süresi olan bir baba, 12 yıllık süre hakkına sahipse, anne de 10 yılını alabilmektedir. Bu ÅŸekilde anne, 10 yıllık karşılığı olan bir miktar aylık almaktadır. Ayrıca biyolojik ebeveynlerin yanı sıra evlat edinen üvey veya koruyucu ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar veya çocukla aynı evde yaÅŸayıp “koruyucu ebeveynlik” yaptığını kanıtlayan akrabalar da çocuk yetiÅŸtirme parasından faydalanabilmektedir.
Almanya’dan Türkiye’ye yerleÅŸmiÅŸ olan Türk anneler ve çocuk sahibi Türk babalar için bu sistem, önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu haberin duyurulmasıyla birlikte daha fazla kiÅŸinin bu haktan haberdar olması ve baÅŸvuruların artması beklenmektedir.
![](https://r.songelisme.com/2021/04/songelisme-e1619686428439.png)