Sağlık

‘Alerjik çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek’

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, çocuk alerjisi ve enfeksiyonuna dair uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Al, “Alerjisi olan çocuklar, enfeksiyonlara daha kolay yakalanıyor ve hastalıkları daha ağır geçiriyor. Bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi, hem alerjik belirtileri artırıyor hem de vücudu virüs ve bakterilere karşı daha savunmasız hale getiriyor. Üstelik bu durum, alerjik semptomları da tetikleyerek öksürük, burun akıntısı ve solunum problemlerini artırıyor” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

ALERJİK BİREYLERDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Alerjik çocukların, özellikle astım ve alerjik rinit gibi rahatsızlıkları olanların enfeksiyonlara daha kolay yakalandığını belirten Doç. Dr. Serdar Al, “Alerji ve enfeksiyonlar birbirini tetikleyen durumlardır. Alerjik çocuklarda bağışıklık sistemi belirli proteinler üretir ve bu proteinler enfeksiyon sırasında aşırı salgılanarak alerjik semptomları artırır. Enfeksiyonlar, burun akıntısı, öksürük ve diğer alerjik şikayetleri daha da kötüleştirebilir. Alerjik bireyler, enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Bir ortamda virüs taşıyan bir kişi 10 kez hapşırdığında normal bir birey enfekteolabilirken, alerjik bir birey tek bir hapşırıkla hastalanabilir” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Özellikle 2 yaş altı çocukların enfeksiyonlardan korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Serdar Al, “Kış aylarında enfeksiyonlar daha fazla görülüyor. Çocukların okullarda, kreşlerde ve toplu taşıma araçlarında daha fazla zaman geçirmesi bulaş riskini artırıyor. Kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almak önemli. Ayrıca RSV, rinovirüs, influenza, COVID gibi viral enfeksiyonlar (gibi) alerjik hastalıkların gelişimini kolaylaştırabilir” diye konuştu.

SEZARYEN DOĞUMLA ALERJİ RİSKİ ARTIYOR

Doğum şeklinin de alerji gelişiminde önemli bir faktör olduğunu söyleyen Doç. Dr. Al, “Normal doğum sırasında bebek, annenin doğal bakterileriyle tanışırken, sezaryen doğan bebekler steril bir ortamda dünyaya geliyor. Bu durum bağışıklık sisteminin gelişimini etkileyerek alerji riskini artırabiliyor. Alerji, bağışıklık sistemi bozukluklarının bir göstergesi olabilir. Sık enfeksiyon geçiren çocukların mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version