Connect with us

EKONOMİ

2024 Torba Yasa Meclis Gündemine Alındı: Taşerona Kadro, 3600 Ek Gösterge ve Kademeli Emeklilik Dahil Edildi!

Çalışma hayatına yönelik önemli değişiklikler içeren 2024 Torba Yasası, emeklileri, Bağ-Kur sigortalılarını ve ev kadınlarını yakından ilgilendiren düzenlemeleri içeriyor.

Yayınlanma tarihi:

Çalışma hayatına yönelik önemli değişiklikler içeren 2024 Torba Yasası, emeklileri, Bağ-Kur sigortalılarını ve ev kadınlarını yakından ilgilendiren düzenlemeleri içeriyor. Bu kapsamda, mevcut yasa düzenlemesiyle Bağ-Kur sigortalılarına 5 yıl erken emeklilik hakkı tanınması öngörülüyor. Aynı zamanda, ev kadınlarına da emeklilik hakkı sunulması gündemde olan başlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, 3600 Ek gösterge, 7200 Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi gibi önemli konular da ele alınıyor.

86 maddeden oluşan yasa tasarısının 55 maddesi kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Şu an gözler, kalan maddelerin onaylanma sürecine çevrildi. Ekonomik düzenlemeler içeren bu yasa, milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Yasada öne çıkan maddelerden biri, Ramazan ve Kurban Bayramları’nda emeklilere verilecek olan ikramiyenin 2 bin TL’den 3 bin TL’ye çıkarılmasını içeriyor. Diğer yandan taşerona kadro, 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına emeklilik gibi düzenlemelerde merakla takip ediliyor.

3600 ek gösterge, SSK-Bağkur prim eşitlemesi, ev kadınlarına emeklilik gibi birçok çalışmayı kapsayan reform torba yasa ile geliyor.

İşte, 2024 Torba Yasa maddeleri ve içeriği;

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşmeye başlanan, emekliler için bayram ikramiyesinin 3 bin TL’ye çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8’inci Yargı Paketi, kabul edildi. Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilip Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından emekliler, artış yapılan ikramiyeyi Ramazan ve Kurban bayramlarında 3’er bin TL olarak alacak.

Bakan Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamada konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

Memur maaş ve ikramiyelerine yansıyacak 3600 ek gösterge düzenlemesiyle yaklaşık 5,3 milyon memuru ilgilendiren yasa, memurların unvan, görev sorumluluk ve hizmet, maaş hesaplarında büyük role sahip olacak. 86 maddelik torba yasa ile değerlendirilen çalışma takip ediliyor.

İşte Bakan Işıkhan’ın konuşmasından başlıklar:

“Ev kadınlarımızla birlikte bu toplamsal ekonomik yaşam içerisindeyiz. Ev kadınlarına yönelik 3’te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık. Burada isteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü. Biz bunu yerine getireceğiz. Bunda kesinlikle bir sapma olmayacak. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda zaten biz alandaki sendikalarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından fikirler alacağız. Belli bir noktaya gelince Hazine ve Maliye Bakanlığımızın yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Zaman olarak da orta vadede bu yapılacaktır.”

“Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak durumundayız. Bunu biz prim gelirleriyle sağlıyoruz. En önemli gelirimiz bu. Bunun dışında bir gelirimiz yok. Vatandaşlarımızı çalışma hayatında tutmaya çalışıyoruz. Bağ-Kur’ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür. Mutlaka yerine getireceğiz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu adımları atacağız.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla