Connect with us

Emeklilik

2024 Emekli Maaşlarına Zam Oranı? SGK Eski Başkanı Acar Zam Oranını Açıkladı

Yayınlanma tarihi:

2024 Emekli Maaşlarına Zam Oranı? SGK Eski Başkanı Acar Zam Oranını Açıkladı

Milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği emekli maaşı zammıyla ilgili öngörüler yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu eski Başkanı Fatih Acar, emekli maaşlarındaki değişiklikleri olay.com.tr üzerinden değerlendirdi.

Acar, en düşük emekli maaşlarının yıllar içinde nasıl değiştiğine dikkat çekerek, 2003 yılında en düşük emekli maaşının asgari ücretten yüzde 47 daha fazla olduğunu, ancak 2016’da asgari ücretin en düşük emekli maaşını geride bıraktığını belirtti. Şu anki durumda ise asgari ücretin, en düşük emekli maaşından yaklaşık yüzde 34 daha fazla olduğunu söyledi.

Emekli maaşlarının artışı konusundaki sıkıntılar ve adaletsizlikleri eleştiren Acar, son dönemde çalışanlara yapılan zam oranlarının emeklilere yansıtılmamasının, makasın büyümesine yol açtığını ifade etti. Temmuz 2023 itibariyle memurlara %50-80 arasında, emeklilere ise %25 oranında zam yapılmasının, emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Ayrıca, emeklilere yönelik yapılan zamların satın alma gücünü etkileyen önemli bir faktör olduğunu söyleyen Acar, emeklilere daha fazla zam yapılması gerektiğini savundu. Gerçek enflasyon ve refah payının emeklilere verilmesi gerektiğine dikkat çeken Acar, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek rakamları yansıtmadığını ifade etti.

Son 11 ayın enflasyon verilerini değerlendiren Acar, SSK ve Bağkur emeklilerinin %38, memur ve memur emeklilerinin %46 enflasyon farkı alacaklarını tahmin etti. Ancak bu rakamlara ne kadarlık bir refah payının ekleneceği konusunda belirsizlik olduğunu söyledi.

Acar, ekonomide yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi ve ekonomiye güven tesis edilmesi için kurumların daha şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, ekonomik sorunların çözümünün hukuk, adalet ve güven tesisine bağlı olduğunu belirtti.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement