Connect with us

TÜRKİYE

2023 Buğday alım fiyatları açıklandı! TMO Buğday ve arpa alım fiyatı ne kadar oldu? TMO buğday 2023

Yayınlanma tarihi:

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ilk toplantısı sona erdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kameraların karşısına geçerek gündeme dair kritik açıklamalarda bulundu. Açıklamaları arasında, arpa ve buğday fiyatlarının da yer alması, buğday ve arpa üreticileri tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Türkiye Mahsulleri Ofisi (TMO) ile 2023 arpa ve buğday fiyatları da merak edilen konular arasındaydı. İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından merakla beklenen buğday fiyatlarını açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte, buğday ve arpa üreticileri gözlerini 2023 buğday ve arpa fiyatlarına çevirdi. “Buğday ve arpa fiyatı ne kadar oldu, 1 ton buğday kaç TL oldu?” sorusu gündemin önemli maddelerinden biri haline geldi. İşte 2023 arpa ve buğday fiyatları…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Hasat döneminin başladığını görüyoruz. Çiftçilerimize gereken desteği veriyoruz. Geçen aybaşında yaş çay alım fiyatını açıkladık. Bugün de TMO, 2023 buğday ve arpa alım fiyatlarını belirledi. TMO, ekmeklik buğday için ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise ton başına 7 bin lira olarak alım fiyatlarını kararlaştırdı. Bakanlığımız tarafından sisteme kayıtlı çiftçilere buğday için ton başına bin lira, arpa için ise ton başına 500 lira destek verilecektir.”

Geçtiğimiz yıl Eski Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci tarafından yapılan bir değerlendirmede ise şu ifadelere yer verilmişti: “Toprak Mahsulleri Ofisimizin ve özel sektöre ait lisanslı depolarımızın tamamı, üreticilerimiz istedikleri takdirde ürünlerini hasat edip bu depolarda muhafaza edebilirler. Fiyatları açıkladığımızda üretici kendi tercihlerini hayata geçirebilir, depolardaki ürünlerini satabilir. Geçtiğimiz yıl 2022’de buğday fiyatımızı 5 Haziran’da açıklamıştık. Bu yıl da piyasa şartlarını ve mevsimsel şartları dikkate alarak gerektiğinde ve gerekli zamanda fiyatları açıklıyor olacağız. 2022 yılında, bir önce ki yıl 2250 lira olan buğdayın, 7 bin 450 liraya yükseldiğini açıklamıştık. Bu 7 bin 450 liranın bin liralık kısmı, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim edilen ürünler içindi. Piyasada ise buğday 6 bin 450 lira seviyesinde işlem görmüştü. Bu yıl da aynı şekilde oturup bu hesaplamaları yapacağız. Üreticilerimiz için üretim maliyetleri ve refah seviyesi önemli olacak, ayrıca piyasa şartlarını da dikkate alacağız.”

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TMO alım fiyatları açıklanmıştı. Sert ekmeklik buğday için ton başına 6.050 TL ve arpa için ton başına 5.500 TL olarak belirlenmişti. Yeni açıklama ile birlikte 2023 yılına ilişkin buğday ve arpa fiyatları da netlik kazandı.

Bu açıklamalar, buğday ve arpa üreticileri için büyük bir öneme sahiptir. Çiftçiler, bu fiyatlar doğrultusunda üretimlerini planlayacak ve hasat döneminde kararlarını buna göre vereceklerdir. Ayrıca, tarım sektörünün genel ekonomiye etkisi göz önüne alındığında, bu açıklamalar diğer paydaşlar ve tüketici kesimler tarafından da yakından takip edilecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı buğday ve arpa fiyatları, Türkiye’deki tarım sektörünün geleceği açısından büyük bir öneme sahiptir. Üreticiler, bu fiyatlar doğrultusunda planlamalarını yapacak ve piyasalardaki hareketliliği yakından takip edecektir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla