Connect with us

2000 Sonrası SGK'lılar

2000 sonrası SGK’lılara emeklilik hakkı geliyor! 3600 ile 5400 prim günü…

Yayınlanma tarihi:

2000 sonrası SGK'lılara emeklilik hakkı geliyor! 3600 ile 5400 prim günü…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hayaline kavuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni emeklilik müjdesiyle birlikte detaylar netleşti. Bu düzenleme 2000, 2002 ve 2008 sonrası sigortalıları ilgilendiriyor. 3600 ve 5400 günle erken emeklilik imkanı sağlanıyor. İşte ayrıntılar…

EMEKLİLİK HAKKI

2000, 2002 ve 2008 sonrası sigortalıları ilgilendiren bir düzenleme gerçekleştirildi. Bu düzenlemeye göre, 3600 ve 5400 gün prim ödeyenler erken emeklilik elde edecek. Uzun bir süredir gündemde olan EYT konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla resmiyet kazanarak yürürlüğe girdi. Bu sayede milyonlarca vatandaş emeklilik hakkını elde etti. Öte yandan, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta başlangıcı olan vatandaşlar için kısmi emeklilik imkanı da gündeme geldi.

EYT düzenlemesinin ardından kısmi emeklilik konusu yakından incelenmekte. Planlanan düzenleme yürürlüğe girdiğinde birçok kişi için emeklilik hakkı kazanacak. Öncelikle Bağ-Kur sigortalıları için 5400 prim günü ile emekli olabilme imkanı sağlanacak. Fakat Meclis’te bu prim gününün 4500’e indirilmesi gündeme geldi. Eğer bu düzenleme yapılırsa, Bağ-Kur sigortalıları için 900 günlük bir avantaj ortaya çıkacak. Düzenlemenin ayrıntıları ilerleyen günlerde belirlenecek.

EMEKLİ OLACAKLARA İKİ AYRI YOL

EYT hakkı kazanan fakat bunu kullanamayan vatandaşlar için iki seçenek bulunuyor. İlk olarak Hizmet Tespit Davası açılabilir. Eğer 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalıştığınız kesinse, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak arşiv kayıtlarınızın incelenmesini talep edebileceksiniz. Öte yandan, prim girişiniz yapılmış fakat prim günleriniz ödenmemişse, 4 aylık prim dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günleriniz belirlenememekte. Bu durumda başlangıç olarak kabul edilmez.

KADINLARA PRİM DESTEĞİ

Ev kadınları için yapılan yeni bir düzenleme ortaya çıktı. Ev kadınlarının isteğe bağlı olacak şekilde sigorta primlerine devlet desteği verilecek. Böylelikle primlerinin üçte birin, devlet verecek. Emeklilik yaşının öncelikli olarak kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündeme geldi. 

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla