Connect with us

2000 Sonrası SGK'lılar

2000 sonrası SGK’lılar 5 yıl erken emekli olacak! 55 yaşında emeklilik geliyor! 7200 primle erken emeklilik kapınızı çalacak!

Yayınlanma tarihi:

2000 sonrası SGK'lılar 5 yıl erken emekli olacak! 55 yaşında emeklilik geliyor! 7200 primle erken emeklilik kapınızı çalacak!

Bağ-Kur’lu Vatandaşlar İçin Erken Emeklilik. Meclis’te başlayan yeni yasama dönemiyle, sosyal güvenlik konusundaki önemli değişikliklerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu değişikliklerin başında, Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik süreçlerini etkileyecek bir düzenleme geliyor. Bağ-Kur’lu bireyler için prim ödeme gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi planlanıyor.

Milyonlarca esnafın uzun zamandır beklediği bu değişiklikle, Bağ-Kur’lu sigortalılar ve SSK’lı sigortalılar arasındaki emeklilik şartları eşitleniyor. Yeni düzenlemelerin, önümüzdeki dönemde Meclis’te ele alınacak torba yasa tasarısıyla yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Bağ-Kur’lu erkekler şu anda 25 yıl çalışarak 9 bin prim günü ödemesiyle 60 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor. Kadın çalışanlar için ise 20 yıl çalışma ve 7 bin 200 prim günü ödeme şartıyla 58 yaşında emeklilik hakkı doğuyor. Bu düzenlemelerin yanı sıra, yarı zamanlı emeklilik imkanı da bulunuyor: 15 yıl çalışma şartıyla erkekler 55, kadınlar 50 yaşında emekli olabilirler.

Yeni düzenlemenin ardından, Bağ-Kur’lu sigortalılar, SSK’lılarla eşit koşullarda emekli olabilecekler. Ancak bu düzenlemeyi sadece küçük esnaflar ve sanatkârlar kullanabilecek. Yani bu değişiklikten yararlanabilecek Bağ-Kur’lu sayısı yaklaşık 1 milyon civarında olacak.

Eğer yasa değişikliği planlandığı şekilde gerçekleşirse, hem kadın hem de erkek Bağ-Kur’lu vatandaşlar 7200 prim günüyle emekli olabilecek. Bu, ekonomik olarak bireyler için büyük bir avantaj sağlayacak. Özellikle 5 yıl erken emekli olunabilmesi, toplamda 275 bin liranın cepte kalmasını sağlayacak.

Bununla birlikte, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan Bağ-Kur’lu çalışanlar, bu düzenlemeye dahil olabilirler. Ancak bu tarihten sonraki girişlilere bu düzenleme uygulanmayabilir.

EYT kapsamındaki esnaf ve sanatkarlar için de bu düzenleme büyük bir fırsat. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte emeklilik süreçleri için büyük kolaylıklar bekleniyor.

Son olarak, avukatlar ve staj yapmış anneler için iki özel düzenleme de gündemde. Avukatların ilk 6 ayını mahkemede, diğer 6 ayını avukatlık ofisinde geçirdiği 1 yıllık staj süreleri borçlandırılabilecek. Staj veya çıraklık döneminde çocuk sahibi olan anneler için de borçlanma imkanı sunulacak.

Ayrıca Hükümetin çalışmaları arasında tüm sigorta türleri için 7200 prim günü ile emeklilik de var! Torba Yasa’nın Meclis’e gelmesiyle birlikte yeni çalışma belli olacak.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla