Connect with us

2000 Sonrası SGK'lılar

2000-2008 sigorta girişi olana 4 fasıl birden açıldı! Erken emekli olmak isteyenler bu fırsat kaçmaz!

Yayınlanma tarihi:

Erken emekli olmak isteyenler bu fırsat kaçmaz! 2000-2008 sigorta girişi olana 4 fasıl birden açıldı.

Bazı kişiler için emeklilik tarihi öne çekilebiliyor. Bu doğrultuda çalışanlar gelecekteki emeklilik tarihlerini ve yaşlarını merakla bekliyor ve bu süreci planlıyor. Şartlar yerine getirildiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuruları yaparak emekliliklerini erken yaşta gerçekleştirebiliyor. Ancak erken emeklilik isteyenlerin dikkate alması gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu noktada herkesin merak ettiği soruları tek tek sizler için yanıtlayacağız.

Emeklilik hakkını elde etmek için belirli bir süre boyunca prim ödemesi yapmanız gerekmektedir. Bu süre emeklilik planınızı şekillendiren önemli bir faktördür. Sürekli olarak prim ödemesi yapmak erken emekliliğe giden yolda adım atmanıza yardımcı olabiliyor. Emekli olmayı bekleyen kişiler alacağı maaşı ve emekli olacağı yaşı da belirli zamanlarda SGK’nın resmi internet sitesinden hesaplıyor. Emeklilik için öncelikle sigortadan sonra belli bir süre geçmesi işe giriş tarihine göre de prim ve yaş şartlarını tamamlamak gerekiyor.

BU MESLEKLERİ YAPANLAR DİKKAT!

Türkiye’de bazı meslekler, belirli şartları karşılayan çalışanlarına normal emeklilik yaşından önce emekli olma hakkı tanır. Bu özel haklar, çeşitli sektörlerde çalışanları kapsar ve emeklilik sürecini hızlandırabilir.

Demir ve Çelik Fabrikalarında Çalışanlar: Demir ve çelik sektöründe çalışanlar, özel emeklilik avantajlarından yararlanabilirler.

Cıva Üretimi İşleri: Cıva üretimi işlerinde çalışanlar, normal emeklilik yaşından önce emekli olabilirler.

Madencilik ve Yeraltı İşleri: Madencilik sektöründe çalışanlar, emeklilik yaşlarını hızlandırabilirler.

Asit Üretimi Yapan Fabrikalar ve Atölyeler: Asit üretimi işlerinde çalışanlar da emeklilik hakkına sahip meslek gruplarından biridir.

Sahil Güvenlik Komutanlığı: Sahil Güvenlik personeli, özel emeklilik koşullarına tabidir.

Radyoaktif İşler: Radyoaktif işlerde çalışanlar, normal emeklilik yaşından önce emeklilik imkanına sahiptir.

Emniyet Çalışanları: Emniyet teşkilatında görev yapanlar da emeklilik yaşını önce çekebilirler.

Askerler: Askerlik hizmetini tamamlayanlar, normal emeklilik yaşına bakılmaksızın emekli olabilirler.

Basın ve Gazetecilik İşleri: Basın sektöründe çalışanlar, özel emeklilik avantajlarından yararlanabilirler.

Ceza İnfaz Kurumlarında Çalışanlar: Ceza infaz kurumlarında görev yapanlar, normal emeklilik yaşından önce emekli olabilirler.

DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI

Kadınlar, doğum yapmaları durumunda, bu haklarından yararlanabilirler. Her doğum için belli bir süre boyunca prim borçlanabilirler. Bu, kadınların emeklilikleri için daha fazla prim günü kazanmalarına olanak tanır.

Özellikle bir çocuk sahibi olan kadınlar için, doğum borçlanması büyük bir fırsat sunar. Her bir çocuk için 2 yıllık prim kazanılabilir. Bu, annelerin emeklilikleri için önemli bir avantajdır. 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması ile 6 yıllık bir avantaj elde edilmiş olur.

ERKEKLER NASIL EMEKLİ OLUR?

Örneğin, emekli olması için 5 ayı kalan bir erkek sigortalı düşünelim. Bu durumda, 5 aylık askerlik borçlanması yaparak emekliliğe hak kazanabilir. Ancak, ilk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması yapmışsa, emekliliği öne çekilmez.

BES İLE İKİNCİ EMEKLİLİK

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), geleceğinizi planlamanın ve emeklilik için birikim yapmanın güçlü bir aracıdır. 56 yaşını doldurduğunuzda ve minimum 10 yıl boyunca BES’te birikim yaptığınızda emeklilik hakkı kazanırsınız.

Yaş Şartı: BES ile emeklilik hakkı kazanabilmek için 56 yaşını tamamlamanız gerekmektedir.

Minimum Süre: Ayrıca, BES’te en az 10 yıl boyunca birikim yapmış olmanız gerekmektedir. Bu, sisteme uzun vadeli yatırım yapmanızı teşvik eder.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla