Connect with us

TÜRKİYE

2000-2007-2009 Sonrası Sigortalıya TALİH KUŞU KONDU! EYT’li 1 Milyon Kişi Emekli Oluyor! Staj ve Çıraklık Sigortası İçin Karar Verildi!

Yayınlanma tarihi:

2000-2007-2009 Sonrası Sigortalıya TALİH KUŞU KONDU! EYT'li 1 Milyon Kişi Emekli Oluyor! Staj ve Çıraklık Sigortası İçin Karar Verildi!

Türkiye uzun bir süredir beklenen Erken Emeklilik (EYT) düzenlemesini nihayet hayata geçirerek, milyonlarca bireyin emeklilik hayallerini gerçekleştirmesine olanak sağladı. Bu kapsamlı reform sayesinde emeklilik yaşının esnek hale getirilmesi, birçok kişi için emeklilik haklarını elde etme fırsatı doğurdu. EYT düzenlemesi, uzun yıllar çalışan bireylerin hak ettikleri emekliliği kazanmalarına yardımcı olurken, çıraklık dönemlerinin de sigortaya dahil edilmesi gibi düzenlemelerin beklentisiyle hareket ediyor. Bu adımlar, farklı çalışma hayatı aşamalarında bulunan bireylerin emeklilik haklarını koruma amacı taşırken, emeklilik dönemini daha güvenceli hale getirme hedefi taşıyor.

EYT yasasının onaylanmasının ardından, prim ve staj-çıraklık sigortası gibi düzenlemeler gündeme gelmeye başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur’lu vatandaşları yakından ilgilendiren bu düzenlemeler, EYT yasasının getirdiği adımlara ek olarak toplumun geniş kesimlerini kapsayacak şekilde planlanıyor. Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik başlangıcı olarak kabul edilip edilmeyeceği konusu ise merak edilenler arasında.

EYT yasasının ardından, emekliliği kolaylaştıracak yeni reform hamleleri için düğmeye basıldı. Emeklilik hakkını elde etmeyi kolaylaştıracak önemli adımlar atılacak ve dört ayrı model üzerinde çalışmalar devam ediyor.

EYT yasasının birçok kişiye umut ışığı olmasının yanı sıra, küçük esnafa da prim konusunda müjde geldi. Küçük esnafın emeklilik için gereken gün sayısı 7200’e indirilerek SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu adım aynı zamanda emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralının da değişmesini sağlayacak.

Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınıyor. Bu kural, hem SSK’lıları hem de diğer çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin, primler eşitse en son tabi olunan sigorta kolundan aylık bağlanıyor.

Bu reformlar sayesinde çıraklık dönemlerinin de sigorta süresine dahil edilmesi gündeme geliyor. Eğer beklenen düzenleme hayata geçerse, çıraklık dönemlerini borçlanarak sigorta süresine eklemek mümkün olacak. Bu şekilde çıraklık yapanlar, işe başlama tarihlerini öne çekerek geleceklerini daha güvenceli hale getirebilecekler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla