Connect with us

TÜRKİYE

1999-2000 sonrası erken emeklilik ve diğer torba yasası madde madde!

Yayınlanma tarihi:

erken emeklilik

1999-2000 sonrası erken emeklilik sistemi ve diğer torba yasası madde madde! Torba Yasa ve Erken Emeklilik Sistemi Düzenlemeleri!

1 Ekim tarihinde açılacak olan Meclis gündeminde yerini alacak olan 2. Torba Yasa, geniş bir yelpazede milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler içeriyor. İşte bu yasa ile ilgili detaylar:

1. Aile Koruma Kalkanı ve Gençlik Bankası: İlk olarak, AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan Aile Koruma Kalkanı Paketi’ne yönelik düzenlemeler bu torba yasa tasarısı ile Meclis gündemine taşınacak. Bu çerçevede, Aile ve Gençlik Bankası kurularak, evlenecek gençlere faizsiz kredi destekleri sağlanacak. Üniversite öğrencileri için de vergisiz bilgisayar, telefon ve ücretsiz internet desteği planlanıyor. Ayrıca, ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşturulması ve emekliliklerini destekleyecek adımlar atılacak.

2. Prim Desteği Geliyor: Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin bir kısmını devlet karşılayacak. Yeni torba yasa tasarısıyla Meclis’e taşınması beklenen bu düzenleme, isteğe bağlı sigorta için SGK’ya başvuran kadınlara prim desteği sağlayacak. Böylece, ev kadınları emeklilikleri için prim ödeme konusunda desteklenmiş olacaklar.

3. Emeklilik Yaşı Düzenlemeleri: Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi düşünülüyor. Ekim ayındaki yeni torba yasa tasarısına bu düzenlemenin dahil edilip edilmeyeceği merak ediliyor. Bu düzenleme, çocuk sayısına göre emeklilik yaşında indirim yapılmasını ve prim eklemesini içerebilir.

4. Bağ-Kur Prim Şartı Düşüyor: Küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur sigortalısının prim gün şartı 9000’den 7200’e çekilecek. Düzenlemenin kapsamı, Meclis’e sunulmasıyla netleşecek. Hangi grupların prim şartının düşeceği daha sonra belirlenecek. Bu düzenleme, EYT’li erkek sigortalıların da daha erken emekli olmasını mümkün kılacak.

5. Emeklilere İyileştirme ve İkramiye: Emeklilere iyileştirme ve üçüncü ikramiye ile ilgili düzenlemelerin yeni torba yasa tasarısında yer alması bekleniyor. Bu düzenlemeler sayesinde emeklilerin maddi durumu iyileştirilecek.

6. Kadro ve Ek Gösterge: Torba yasa tasarısının içeriğine, taşeronlara ek kadro verilmesi ve tüm birinci derece memurlara 3600 ek gösterge verilmesi de dahil edilebilir. Bu düzenlemeler, kamu görevlilerinin emekli ikramiyelerini ve aylıklarını artıracak.

Yeni torba yasa tasarısı, birçok kesimi ilgilendiren önemli düzenlemeler içeriyor. Meclis gündeminde yer alacak olan bu tasarının kabul edilip yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla