Connect with us

EKONOMİ

1999-2000 arasında ve 2008 sonrasında erken emeklilik takvimi belli oldu! İşte ev hanımlarından Bağ-Kur’lulara yeni prim ve gün şartı

Yayınlanma tarihi:

Orta Vadeli Program ve seçim beyannamesi kapsamında, önemli çalışma hayatı ve emeklilik reformları hayata geçiriliyor. Bu değişiklikler, belirlenen bir takvim içinde toplumun geniş kesimlerini ilgilendirecek şekilde planlanmıştır. Beş aşamalı yeni düzenleme, çalışma hayatı ve emeklilik sisteminde dengeli ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmayı hedeflemektedir. Detaylı planlamalar, işçi ve işveren beklentilerini göz önünde bulundurarak adil bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.

2023 yılında açıklanan AK Parti seçim beyannamesi ve 2023-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program, Türkiye’nin geniş kesimlerini ilgilendiren kapsamlı reformları içermektedir. Ev kadınlarından memurlara, işçilerden annelere, emeklilik bekleyenlerden Bağ-Kur’lulara kadar birçok kesimi hedefleyen bu reformlar, toplumsal kalkınma ve refahı artırmayı amaçlamaktadır. Adaleti ve eşitliği gözeterek çeşitli sektörleri ve sosyal grupları kucaklayan düzenlemeler, hayata geçirilecektir. Peki, erken emeklilik şartları nelerdir? Bağ-Kur’lulara 5 yıl erken emeklilik imkanı sunulacak mı?2023 yılında açıklanan AK Parti seçim beyannamesi ve 2023-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program çerçevesinde çalışma hayatı ve emeklilik konularında önemli reformlar hayata geçirilecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu reformların belli bir takvim içinde yasalaşacağını duyurdu.Yeni uygulama, çalışma imkanı bulamayan veya emeklilik için yeterli primi olmayan ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturacak bir sistem öngörmektedir. Ev kadınları, prim ödemelerini tamamladıklarında sosyal güvence ve emeklilik hakkına sahip olacaklardır.Bu reform, ev kadınlarının ekonomik katılımını destekleyerek sosyal güvencelerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Annelere yönelik erken emeklilik uygulamasıyla ise yıpranma benzeri prim günü kazanımları ve yaş indirimleri söz konusu olacaktır.Ev kadınlarının ödeyecekleri isteğe bağlı prim ödemelerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacaktır. Bu yıl için ödenecek rakam ve hesaplama şu şekildedir:

  • Aylık ödeme (2024): 6.400,64 TLDevlet desteği aylık: 2.133,55 TLYıllık devlet desteği: 25.602,56 TL
  • Yeni uygulama, 8 Eylül 1999 öncesinde Bağ-Kur emeklilik şartlarına düzenleme getirmektedir. Bu düzenleme ile kadınlar için prim ödeme gün sayısı 1.800 gün (5 yıl) azaltılarak 7.200’ye düşecektir.Bu değişiklikle, 2008 sonrası SSK’lılarda olan 7.200 gün şartıyla eşitlenecektir. Başlangıçta basit usulde vergilendirilen esnaf odalarına kayıtlı küçük esnaf için geçerli olan bu düzenleme, daha sonra genişletilebilir ve tüm Bağ-Kur’lulara yayılabilir.Böylece esnaf, 5 yıl daha erken emeklilik hakkına kavuşacak ve prim ödeme süresi kısalacaktır. Ayrıca, daha önce SSK’ı çalışmış sonradan Bağ-Kur’lu olmuş sigortalılar da eğer Bağ-Kur’da 3.5 yılı doldurmuşlarsa, yeni düzenleme gereği 9 bin gün yerine 7,200 gün ile emekli olabileceklerdir.

    Bizi takip edin:

    Google Play'den alın Google News Twitter
    Continue Reading
    Advertisement
    Yorum yapmak için tıkla