Connect with us

TÜRKİYE

1999-2000-2008 sonrası olanlar dikkat! EPT, SGK son dakika yaş – yıl – prim sırası… EYT 2000 sonrasına yeni emeklilik tablosu netleşti!

Yayınlanma tarihi:

EYT düzenlemesiyle birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı elde etti. Ancak bu düzenlemeyi kıl payı kaçıranlar için yeni düzenleme sinyalleri verildi. Yapılan EYT düzenlemesiyle 1999 öncesi işe girişi olanlar büyük sevinç yaşarken, sadece tek bir yıl, ay hatta gün farkıyla bu tarihi kaçıran kişiler de oldu. Bu nedenle yeni emeklilik sisteminde bazı esnekliklerin gündeme gelmesi bekleniyor.

EYT düzenlemesi sonrasında ise yeni adımlar atılmaya devam ediyor. SSK ve Bağ-Kur’lular arasında prim eşitlemesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor ve bu çalışmaların onaylanması halinde 5 yıllık indirim söz konusu olacak. Yeni düzenlemeden en az 1 milyon kişinin yararlanması tahmin edilirken, düzenlemeye ilişkin detaylar da netleşmeye devam ediyor. Yeni Meclis’in göreve başlamasının ardından ekonomi konularının tek tek çözülmesi bekleniyor.

EYT’ye takılan kişiler için kademeli emeklilik beklentisi içerisine girildi. Şu anda yürürlükte olan düzenlemeye göre, kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunmaktadır. Ancak emeklilik şartlarının 1999 öncesine dönmesi durumunda, 3600 prim gün sayısını dolduran vatandaşlar 50-55 yaş aralığında emekli olabilme hakkına sahip olacaklardı. Bu nedenle özellikle 2000 sonrası işe girenler, kademeli emeklilik sistemi müjdesini bekliyor.

EYT’yi kaçıran kişilerin emeklilik hakkını biraz olsun geri kazanmalarını sağlamak amacıyla 2023 yılı başından itibaren kademeli olarak emeklilik hakkı elde edebilmelerine yönelik bir düzenleme üzerinde çalışılmaktadır. Bu düzenleme ile EYT’yi kaçıranların emeklilik hakkı bir nebze geri getirilmeye çalışılmaktadır.

EYT düzenlemesiyle ilgili olarak mevcut durumda şu şartlar geçerlidir: Meclis’te kabul edilen ve 3 Mart’ta yürürlüğe giren yasa ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emekliliğinde yaş koşulu kaldırılmıştır. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlardan yaş dışındaki diğer koşulları sağlayanlar hemen emekli olabilmektedir.

SSK ‘lılarda emeklilik için 5000-5975 gün arası prim ödenmesi ve 20 yıl sigortalılık süresi aranmaktadır. Bağkur’lu ve Emekli Sandığı’na tabi olan erkekler ise 9000 gün prim ödeyerek emeklilik hakkı elde ederken, kadınlar için bu süre 7200 gündür.

EYT düzenlemesiyle birlikte, 8 Eylül 1999’dan öncesine işe başlayan kişiler için yaş koşulu aranmamaktadır. Bu kişiler, 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresiyle emekli olabilirler. Ancak, 1999’dan önce işe başlayanlarda yaş koşulu da bulunmaktadır. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve üç koşulu 2014 yılından sonra yerine getiren erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilirler.

EYT düzenlemesinden yararlanabilmek için en düşük SSK’lı olmak gerekmektedir. Ancak daha önce Bağkur veya Emekli Sandığı’na tabi çalışmış olan kişiler, son 1261 günde SSK’lı olarak çalışırlarsa 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün primle emekli olabilirler.

Bağkur’lu esnaflar için ise 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olanlar için kadınlarda 20 yıl (7200 gün), erkeklerde ise 25 yıl (9000 gün) prim ödenmesi gerekmektedir. Kısmi emeklilik için ise prim süresi 5400 güne çıkmaktadır.

1999-2008 arasında işe başlayan SSK’lılar için yaştan emeklilik için 4500 gün prim ödenmesi gerekmektedir. Bu dönemde işe giren SSK’lıların 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamaları ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

Son olarak, 30 Nisan 2008’den sonra işe girenler için SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı arasındaki ayrım kaldırılmıştır. Bu dönemde işe giren kişiler, 5400 prim gününü tamamladıklarında normal yaştan 3 yıl geç emekli olabilirler.

Yukarıdaki bilgiler, mevcut durumu yansıtmaktadır. Ancak emeklilikle ilgili yasal düzenlemeler zaman zaman değişebilmektedir, bu nedenle güncel bilgileri takip etmek önemlidir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla