Connect with us

EKONOMİ

1999, 2000, 2002 GİRİŞLİLERE MÜJDE! Emeklilik Başvuru Tarihleri Belli Oldu!

1999, 2000, 2002 GİRİŞLİLERE MÜJDE! Emeklilik Başvuru Tarihleri Belli Oldu!

Yayınlanma tarihi:

Erken emeklilikle ilgili ikinci aşama başlıyor! 1989, 1999, 2000 sigorta girişliler için müjdeli haber geldi. Emeklilik başvuruları bu tarihten sonra yapılacak. İşte detaylar…

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı EYT düzenlemesinde. 2023’te yasalaşan EYT, emeklilik haklarını bekleyen milyonlarca vatandaşa umut ışığı oldu. EYT’nin yanı sıra Bağ-Kur’dan sigortası yatanlara büyük bir müjde daha geldi. Yapılan düzenleme ile 1 milyonu aşkın Bağ-Kur’lu vatandaş emeklilik haklarına kavuşacak. İşte emeklilik düzenlemesi detayları…

Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik Düzenlemesi

Bağ-Kur kapsamında sigortası bulunan vatandaşlar için SSK prim eşitlemesi müjdesi geçtiğimiz yıl verilmişti. SSK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi 7200 güne sabitlenerek 5 yıla kadar erken emekliliği mümkün kılacak. 9000 gün olan Bağ-Kur primi 1800 gün indirilecek ve bu düzenleme ile artık Bağ-Kur’lu vatandaşlar 7200 günle emekli olabilecek.

5 Yıl Erken Emeklilik İmkanı

Meclis’te görüşülen emeklilik düzenlemesi çerçevesinde yeni emeklilik kuralları belirleniyor. Özellikle Bağ-Kur’lu vatandaşlar ve ev hanımları için büyük adımlar atılıyor. Bağ-Kur kapsamında emekli olmayı bekleyenlere 5 yıl erken emeklilik hakkı, 9000 gün prim sayısının 7200 güne düşürülmesiyle verilecek. Yaş ve sigortalılık süresi şartlarını tamamlayanlar bu haktan yararlanarak emeklilik başvurusu yapabilecekler.

Aile Koruma Paketi kapsamında ev hanımlarına da emeklilik imkanı tanınıyor. Buna göre çalışma imkanı bulamayan, ancak emekli olmak isteyen ev hanımlarının sigortalı olması sağlanacak. Ayrıca ev hanımları, emeklilik kapsamında ücretsiz sağlık hizmetlerinden de faydalanabilecekler.

Yeni Sistemde Emeklilik Nasıl Olacak?

Yeni emeklilik sistemi ile ev hanımlarına devlet desteği sağlanacak. Prim ödemesi, sigorta prim tutarının 3’te 1’i oranında karşılanacak. Böylece ev hanımları 5400 günle emekli olabilecek. Bağ-Kur kapsamında ev hanımlarına emeklilikte yıpranma payı da göz önüne alınacak. Prim desteği ile birlikte yaş indiriminden ev hanımları da emeklilikte yararlanacaklar.

Bağ-Kur Prim İndirimi Gerçekleşti Mi?

Bağ-Kur’lu vatandaşlar için SSK prim eşitlemesi uygulanacak. Bu sayede 7200 güne düşen prim, Bağ-Kur’luların 5 yıl erken emekli olmalarına olanak tanıyacak. Ev hanımlarına Fiili Hizmet Zammı gibi bir uygulama ile erken emeklilik fırsatı sunulacak. Ev hanımları için yapılan prim ödemesi 5 yıl yerine 4 yıl olarak düzenlendi. Bağ-Kur’lu vatandaşlar, 1800 gün prim ödemesini tamamlamamışlarsa ancak 7200 günü doldurmuşlarsa emeklilik başvurusu yapabilecekler. Ayrıca prim desteği kadar süre ev hanımlarında yaş şartından düşülecek.

EYT’liler Yeni Düzenlemeden Yararlanacak

Yeni emeklilik düzenlemesi ile yaş şartını tamamlayan, ancak Bağ-Kur primini tamamlayamayan vatandaşlar emekli olabilecekler. 1800 gün prim indirimi ile 7200 günü dolduranlar emeklilik başvurusuna hak kazanacaklar. Bu sayede az prim ödemiş ve 5 yıl erken emekli olma fırsatını değerlendirebilecekler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla