Connect with us

TÜRKİYE

1790 Gün Piyangosu O Kişilere Vurdu! 2001 Sonrası SSK’lı 5 Yıl Erken Emekli Olacak! Prim Gün Yaş Yıl Şartı Yenilendi

Yayınlanma tarihi:

1790 Gün Piyangosu O Kişilere Vurdu! 2001 Sonrası SSK'lı 5 Yıl Erken Emekli Olacak! Prim Gün Yaş Yıl Şartı Yenilendi

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren Bağ-Kur reformu, son zamanlarda hız kazanan çalışmalarla gündemde. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının ardından gelen bu reform, küçük esnafın emeklilik yolunu açacak önemli bir adım olarak görülüyor. Özellikle prim gün sayısının 9000’den 7200’ye indirilmesi, küçük esnafın daha az prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanmasını sağlayacak.

Kapsam Kimleri İlgilendiriyor?

Bağ-Kur reformuyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri, kimlerin bu düzenlemeden faydalanabileceği. Özellikle bakkal, kasap, berber, kuaför gibi küçük esnafın büyük çoğunluğunun bu reformdan etkileneceği öngörülüyor. 1800 gün az prim avantajı sağlanacak bu grup, düzenleme kapsamında belirlenecek.

Prim Gün Şartı Düşürülüyor

Yapılacak düzenleme ile prim gün şartı ciddi şekilde azaltılacak. Küçük esnaf için planlanan düzenleme ile prim gün sayısı 9 bin gün seviyesinden 7 bin 200 güne indirilecek. Ancak, düzenlemenin yürürlüğe ne zaman gireceği hala net değil. Çalışmalar devam ederken, resmi açıklamaların takip edilmesi gerekiyor.

Son yıllarda emeklilikte önemli bir rol oynayan 3.5 yıl kuralı da üzerinde durulan konulardan biri. Bu düzenleme ile birlikte, bu kuralın etkisinin azalması bekleniyor. Özellikle SSK’lılardan önceki dönemlerde sigortalı olanların emeklilik süreçlerinde bu kuralın etkisi büyük olmuştu. Ancak yapılacak düzenleme ile küçük esnaf da 7200 günle emekli olabilecek.

Çalışmaların devam ettiği belirtiliyor ve konuyla ilgili resmi açıklamaların takip edilmesi önem taşıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre, düzenlemenin orta vadeli plan içerisinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement