Türkiye

ZAM AÇIKLAMASI! Engelli Maaşları Ne Kadar Olacak? Evde Bakım Maaşı 2024’te Ne Kadar Olacak?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de 7 milyon kişiyi doğrudan etkileyen asgari ücret artışının ardından, işsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, engelli aylıkları gibi birçok ücret de artış gördü. Özellikle engelli maaşları, bu artışlar arasında dikkat çekenlerden biri oldu. İşte 2024 yılında geçerli olacak yeni tutarlar:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Asgari ücretin 17,002 TL olarak belirlenmesinin ardından, engelli sosyal yardım ödemeleri de yeniden düzenlendi. Engelli maaşı, engel oranına göre farklılık gösteriyor. Yüzde 40-69 arasında engel oranına sahip olanların maaşı 3,912 TL, yüzde 70 ve üzeri engel oranına sahip olanların maaşı ise 5,685 TL olarak belirlendi. Ayrıca, 18 yaş altı engelli aylığı da 3,790 TL oldu.

Evde Bakım Desteğinden Kimler Faydalanabilir?

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Engelli bireylerin evde bakım desteği alabilmesi için üç temel şart bulunmaktadır:

  1. Gelir Testi Raporu: Her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü oldukları birey sayısına göre, bir aylık net asgari ücretin 2/3’ünden daha az olduğunu gösteren bir gelir testi raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir.
  2. Engelli Sağlık Kurul Raporu: Engelli bireyin heyet raporu veren hastanelerden alacağı engelli sağlık kurul raporunun ağır engelli kısmında “Evet” yazan bir ibare bulunması gerekmektedir.
  3. Bakım Heyeti Raporu: Engelli bireyin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olduğunu gösteren bir bakım heyeti raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir.

Engelli maaşları ve evde bakım desteği için başvurular, engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlükleri’ne yapılabilir. Müdürlüklerin bulunmadığı bölgelerde ise Kaymakamlıklar aracılığıyla başvuru yapılabilir.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version