Ekonomi
Yoksulluk Sınırı 65 Bin Lirayı Aşarken Maaşlar Yerinde Sayıyor
Son ekonomik veriler, Türk-İş ve TÜİK’in açıkladığı enflasyonla birleştirme ile birlikte dalgalı bir tablo ortaya koydu.
Son ekonomik veriler, Türk-İş ve TÜİK’in açıkladığı enflasyonla birleştirme ile birlikte dalgalı bir tablo ortaya koydu.
Türk-İş raporuna göre Eylül ayında 4 kişilik bir yoksulluk sınırı 64 bin 595 lira olarak hesaplandı. Aynı dönemde TÜİK sistemlerine göre, grup konut piyasasında fiyat artışının en fazla olduğu, bu alandaki artış oranının ise %97,8 olduğu belirlendi. Hem ekonomistler hem de sendika temsilcileri, çalışanların maaşlarının mevcut ekonomik yetersizliğinin yetersiz olduğunu vurguladı.
Dalgalı Ekonomi
Türk-İş’in “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” ile TÜİK’in en son enflasyon verileri, dünyadaki kafa karışıklığının nedeni oldu. Eylül ayında 4 kişilik bir aile “açlık sınırı” 19 bin 830 lira, “yoksulluk sınırı” ise 64 bin 595 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 25 bin 706 lira olarak duyuruldu. Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için harcamaların toplamı 64 bin lira seviyelerine ulaştı. Çalışanların nasıl geçineceği ise merak konusu haline geldi. Türk-İş’in araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış, bir önceki yıla göre yıllık ortalama %2,9 artışla %71,2’yi buldu.
Röportajlar
Eylül ayında süt, yoğurt ve peynir gibi ürünlerde fiyat değişikliği yaşanmazken, dana etinin kilogram fiyatı 26 lira, kuzu etinin kilogram fiyatı ise 12 lira azaldı. Palamut, hamsi, levrek ve çupranın kilogram fiyatları 150 ile 450 lira arasında değişirken, sebze fiyatlarında ortalama 10 liralık bir artış görüldü. Ayçiçek yağının kilogram fiyatı 5 lira artarken, zeytinyağı, depolama ve margarin fiyatları sabit kaldı. Yeşil zeytinin kilogram fiyatında 7 liralık yükseliş yaşanırken, siyah zeytinde ise 4 liralık düşüş görüldü.
Maaşlar Yetersiz
Ekonomistler ve sendika temsilcileri, Türk-İş ve TÜİK’in verilerinin beklentilerini beklediğini ifade ederken, eylül ayı enflasyonunun %2,9 gibi yüksek bir oranının arttığına dikkat edildi. Türk-İş raporunu değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Ortalama memur maaşı 41 bin 563 TL, en düşük memur maaşı 34 bin 169 TL. En düşük memur emekli aylığı 17 bin 650 TL. Bu ücrete göre kamu görevlileri ve emeklileri , yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş alıyor. Bir memur, zorunlu harcamalarını ancak iki aylık geliriyle karşılayabiliyor, birçok memur emeklisinin maaşı yoksulluk sınırının altında kalıyor” dedi.
Fiyatlar Düşmüyor, Harcamalar Artıyor
Kahveci, TÜİK tarafından genişletilmiş enflasyona da değinerek, “Enflasyonun düşüşte gerçekleştiğini belirtmek de, zorunlu harcamaların enflasyonun üzerinde arttığı gerçeği ortada. Bu da çalışanların ve emeklilerin alım gücünü azaltıyor. Maaşlarda bir düzenleme yapma şartı” dedi.
Hesaplamalar
Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, işletmenin enflasyon ile gerçek enflasyon arasında önemli bir fark olduğunu belirtti. Asgari ücretinin ocakta kıtlığın sınırını geçeceğini dile getiren Prof. Bekar çalışanların sosyal etkinlikleri hesaplarken, tatil gibi harcamaların dikkate alınmadığını da belirten Alkin, yapılan değerlendirmelerin gerçeğini tam anlamıyla yansıttığını vurguladı.
Kira Zamları ve Ekonomik Durum
Eylül ayı enflasyon verileriyle birlikte kira ve işyerlerine uygulanma tavan zam oranı %63,47 olarak belirlenmiş durumda. TÜİK’in açıkladığı bilgilere göre, eylül ayındaki ticaret fiyatları aylık bazda %2,97 artarken, yıllık enflasyon %49,3’e geriledi. Yıllık enflasyonun %50’nin azalması, Ağustos 2023’ten bu yana ilk kez gerçekleşmiş oldu. En az artış gösteren ana grupta %26,6 ile yayılma artışı, artışın en fazla olduğu grup ise %97,8 ile konut piyasası oldu. TÜİK sistemleri 2024 yılına göre Eylül ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %0,8 ile iletişim artışı, artışın en yüksek olduğu ana grup %14,2 ile eğitim olarak dikkat çekti.
KAYNAK: HABER MERKEZİ