Bilim
Yılın En Önemli Uzay Olayı Yarın
Tüm bilim dünyası yarına kilitlendi. Yapımı 25 yıl süren, uzaydaki yeni gözümüz James Webb Uzay Teleskopu yarın uzaya gönderilecek.
Yeni uzay teleskopu 25 Aralık 2021’de UTC 12:20’de Türkiye Saati ile 15:20’de Fransız Guyanası’ndan Arianne roketi ile fırlatılacak.
Bir önceki nesil uzay teleskopu olan Hubble uzay teleskopunun görebildiğinden çok daha uzağı görebilecek James Webb Teleskopu’nun ilk görüntülerini tüm bilim dünyası merakla bekliyor. James Webb Uzay Teleskopu kısa adıyla JWST’nin aynaları 6.5 metre genişliğinde. Bu boyutları ile teleskop uzaya gönderilecek en büyük insan yapımı araçlardan biri olacak. Toplam ağırlığı 6.5 ton olan teleskop bu sebeple NASA’nın yerine ESA’ya ait Arianne roketi ile uzaya taşınacak. Teleskop Arianne roketine de ancak sığabildi.
Bu aynalarla elde edilecek görüntünün ayda çok küçük nesneleri bile takip edebilecek netlikte olacağı belirtiliyor.
JWST Bir Nevi Zaman Makinesi Olacak
JWST ile birlikte uzayın çok daha eski dönemlerini görebileceğiz. Hali hazırda görevdeki Hubble Uzay Teleskopu, milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki oluşumları görmemize olanak sağlıyor. JWST ile birlikte daha net görsellere de ulaşmaya olanak sağlayacak.
James Webb Devreye Girdikten Sonra Hubble Uzay Teleskopuna Ne Olacak?
Bir önceki nesil uzay teleskopu olan Hubble, 1990’da uzaya gönderilmişti. James Webb teleskopu projesindeki aksaklıklar sebebiyle Hubble’ın görev süresinin uzatılması için çeşitli uzay görevleri icra edilmişti. Hubble’a yeni güncellemeler, bakım ve onarım için ilki 1993’te olmak üzere 5 insanlı uzay görevi gerçekleştirilmişti. Hubble’ın son yapılan iyileştirmelerle 2040’lara kadar hizmet vermeye devam etmesi ön görülüyor.
Teleskop ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki web sayfasından ulaşabilirsiniz.