Türkiye
Yer altındaki gizli ‘Pamukkale’; Kaklık Mağarası
Beyaz travertenleriyle yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki Pamukkalenin bir benzeri de yer altında bulunuyor. Honaz ilçesi Kaklık Mahallesindeki, 2002 yılında turizme açılan Kaklık Mağarası içindeki travertenler nedeniyle Yer altındaki gizli Pamukkale olarak biliniyor. Pamukkalenin ardından ziyaretçilerin gezdiği yerler arasında bulunan mağara, yoğun ilgi görüyor. Mağaranın yanında, sazlıklar arasında yer altından kaynayarak çıkan, serbest veya kanallar içinde akan sular, yöre halkınca Kokar Hamam Pınarı olarak anılıyor. Faylar boyunca ilerleyen, yüzlerce metre derinlikten yüzeye çıkan kükürtlü ve yoğun karbonatlı jeotermal suların, cilt hastalıklarının tedavisine iyi geldiği belirtiliyor.
ZİYARETÇİ SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR
Malı Dağının kalsiyum karbonat bileşiminde traverten kayaçları içinde oluşan Kaklık Mağarası, yer altı sularını boşaltan aktif bir mağara durumundayken, tavanının çökmesiyle açığa çıktı. Bakıldığında şekil olarak obruk özelliği gösteren mağaranın içinde, büyük traverten kitlesini de sular oluşturuyor. Kaklık Mağarasındaki havuzlar, basamaklar halinde üst üste oluşurken, tavanı ise damla taşı, sarkıtlar ve dikitlerle süslü yapısıyla dikkat çekiyor. 2023 yılında 63 bin kişinin gezdiği mağarayı, 2024 yılında ise 134 bin kişi ziyaret etti. Yapılan tanıtımlarla ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.
Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, Kaklık Mağarasının 2,5 milyon yıl önce çökme sonucu oluştuğunun tahmin edildiğini belirterek, “Kükürtlü suyun traverten oluşturmasıyla, Pamukkalenin benzeriyle dünyada eşi benzeri olmayan manzara ortaya çıkıyor. Burası özel bir alan. Her yıl ziyaretçi sayısı artıyor. Bu mağara bilinmeyen bir yerdi. Honaz Belediyesi olarak tanıtım çalışmalarına hız verdik. Elimizden geleni yapıyoruz. Deri hastalıklarına iyi geldiğini biliniyor. Yaz kış mağara içindeki suyun sıcaklığı 26-27 derece arasında değişiyor. Burası ziyaret edilmesi gereken turizm destinasyonlarından bir tanesi. Bu yıl 400 bin kişinin mağarayı ziyaret etmesini bekliyoruz. Görünce hayran kalınan bir yer. Pamukkale yerin üstünde bir yer, yerin altında böyle bir yer olması önemli. Kaklık mağarası özeliğiyle öne çıkan bir yer, görülmeye değer muhteşem bir manzaradır” dedi.
İstanbuldan tatile gelen Özgün Döker ise “İnternetten araştırıp, buraya geldim. Çok farklı bir mağara, Pamukkalenin oluşumunu bu mağaradan daha iyi anlıyoruz. Su akarken travertenleri oluşturmuş. Çok güzel bir yer, çok etkilendim” diye konuştu.
Rusyadan Türkiyeye tatile gelen Amir Bakirov da “Çok güzel çok beğendim. Dünyada başka bir eşi yokmuş. Çok etkilendik” ifadelerini kullandı.