Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Yeni emeklilik sistemi! 2000 sonrası, erken emeklilik, Bağ-Kur, staj ve 5000 prim gün

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası 3 Şubat 2023 tarihinde Meclis’ten geçerek yasalaştı. Düzenlemenin ardından 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde etti. EYT kapsamına girmeyen 2000 sonrası sigorta girişi olanları kapsayacak düzenleme değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Şu an masada SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular arasındaki 1800 günlük prim farkının kaldırılması var. İşte yeni emeklilik düzenlemesi için son gelişmeler…

EYT düzenlemesinden sonra emeklilik için yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konu hakkında peş peşe müjde verilirken, detaylar da merak konusu haline geldi. 2000 sonrasında işe girenleri de kapsayan yeni düzenlemede kadınlar büyük bir rahatlama yaşayacak. İşte detaylar…

UZUN SÜREDİR SORUNDU! EYT’DE DÜZENLEMESİ YASALAŞTI

EYT’liler yaşadıkları mağduriyeti sonunda hükümete duyurdu ve EYT gibi büyük bir düzenleme hayata geçti. Yaklaşık 10 milyon kişiyi kapsayan bu kritik düzenleme sonrası,  Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Vatandaşın çözülmedik sorunu kalmayacak’ sözüyle sosyal devlet anlayışı çerçevesinde ilgili Bakanlıklara talimatını verdi.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme çıkartıldı ve 23 yıllık bir düğüm çözüldü. Bu yasayla beraber milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuşurken yeni bir emeklilik reformunun işareti de verilmiş oldu

İlk olarak ev hanımlarına prim desteği gelecek ve emeklilik yolu açılacak. Anne olma ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşı geri çekilecek Bağ-Kur ve SSK arasındaki 1800 günlük prim günü küçük esnaflar için eşitlenecek EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için kademeli emeklilik.

Teknik çalışmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüteceği dev emeklilik reformunda bütçe çalışmaları da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Taslakların ortaya çıkması sonrası düzenlemeye son şeklini Başkan Erdoğan verecek.

EV KADININA EMEKLİLİK HAKKI

Çalışma imkanı bulamayan ev kadınları için şu anda işletilen isteğe bağlı sigorta sistemi yeniden ele alınacak. Böylece ev kadınlarına daha kolay ve erken emeklilik hakkı tanınmış olacak. Bugün isteğe bağlı sigorta ile 15 yıl prim ödemesi gereken ev kadınlarının bu primlerinin üçte birini devlet üstlenecek.

İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamında bulunuyor. Ancak reform sisteminin içinde Bağ-Kur SSK prim eşitlemesi de bulunduğu için burada 5400 yerine 4500 gün ya da 3600 gün ile emeklilik de mümkün olabilecek.

Böylece ev kadınları 15 yıl yerine 12.5 yıl ya da 10 yıl prim ödeyerek emekli olabilecek. Daha önce sigortası olan ev kadınları için bu süre daha da kısalacak. Ödenecek prim miktarı ile ilgili yılda 15 bin liraya yakın bir katkı da yapılacak.

Bugün asgari isteğe bağlı sigorta primleri şöyle hesaplanıyor:

Asgari ücret: 10.008 TL

Bir aylık prim: 10.008 X % 32 = 3.202,56 TL

Devlet katkısı: 1.067,52 TL

Ödenecek tutar: 2.135,04

Yıllık katkı: 12.810, 24 TL

ANNE OLMA VE ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK YAŞI GERİ ÇEKİLECEK

Ev kadınlarına yapılan bu destek dışında eğer annelik de varsa ikinci bir erken emeklilik imkanı da gelecek. Burada çocuk sayısına göre emeklilik şartlarında iyileşme olacak.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ SINIRI NE OLACAK?

Hem prim miktarları düşecek hem de emeklilik yaşı geriye çekilecek. Aynen yıpranma düzenlemesinde olduğu gibi çocuk sayısına göre belli miktarda prim yıllık çalışmaya eklenecek.

Örneğin yılda 90 gün prim eklenen bir sigortalı anne 4 yıl çalışmasına rağmen 5 yıl çalışmış gibi olacak. Bu da ona daha önce emekli olma imkanı getirecek. Eklenen süre kadar da yaştan yapılacak indirim sayesinde anneler erken emekli olabilecek.

2000 SONRASI İŞE GİRENLER İÇİN KADEMELİ EMEKLİLİK

Yeni reform çalışması EYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar açısından da avantajlar içeriyor. Burada daha erken sigortalı olan ve konulan 7.000 gün prim şartını tamamlayanlar açısından bir kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışılıyor.

Ancak burada sistemin ne şekilde olacağı çalışma bittiğinde ortaya çıkacak. Fakat EYT dışında kalanlar için bir avantaj getirilmesi söz konusu olacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam