Ekonomi
“Yeni ek vergi düzenlemesi girişim ekosistemini olumsuz etkileyebilir”
Kurumlar vergisi mükelleflerinin istisna kazanç üzerinden yüzde 10 ek vergi, yurt dışından elde edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında ek vergi hesaplanmasına yönelik karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararı değerlendiren yurt dışında şirket kuruluşu konusunda danışmanlık veren Company Global CEO’su Egemen Antmen, “Girişimler ilk yıllarında çoğunlukla kâr etmez ve düzenli aralıklarla yeni finansmana ihtiyaç duyar. Uygulamanın yeni yatırım turuna hazırlanan girişimler ve onların potansiyel yatırımcıları için olumsuz etkileri olabilir. Yeni ek vergi düzenlemesi girişim ekosistemini olumsuz etkileyebilir” dedi.
2022’de teknoloji girişimlerinin 1,74 milyar dolar tutarında yatırım aldığını, 307 kurumsal yatırımcı içinde 157’sinin yabancı kurumsal yatırımcı olduğunu belirten Antmen, “Startuplar güncel koşullarda çok kısıtlı kaynakları zarar etmek ve para yakmak pahasına insan kaynağına, ekipmana, Ar-Ge’ye ayırıyor. Çalışan iş modellerini yalnızca finansal kaynak yetersizliğiyle başarısızlığa sürükleyebilecek ek vergi uygulaması, melek yatırımcıların ve yerli girişim sermayesi fonlarının yanı sıra, Türkiye girişimcilik ekosistemine ilgi duyan kurumsal yatırımcılarda da çekimserliğe sebep olabilir” diye konuştu.
“YURT DIŞINDA ŞİRKET KURMA TALEPLERİ ARTACAK”
Girişimcilerin küreselleşme yolculuklarına çıkmak için yurt dışında şirket kurma yolunu halihazırda sıkça tercih ettiğini aktaran Antmen, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Girişimcilere ve yeni iş fikirlerine verdikleri teşvik ve desteklerle ABD, Birleşik Krallık, Dubai, Almanya, Hollanda, Estonya, Malta gibi ülkeler, globale açılmak isteyen girişimcilerin ilk hedef pazarları arasında öne çıkıyor. Söz konusu ek vergi uygulaması, yurt dışında şirket kurma taleplerini artırabilir. Bu durumda ülkemiz, geleceğin unicorn’larının Türkiye’de kurulmaları halinde oluşturacakları katma değeri baştan kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.”