Ekonomi
Yatırım Stratejisi Değişti: Altın Geride Kaldı, Değer Kazanan Köşe Döndü
Günboyu’nun ulaştığı bilgilere göre, küçük yatırımcılar arasında dikkat çeken bir grup, geleneksel yatırım araçlarının ötesine geçerek yeni bir tercihle kazanç elde etmeye başladı.
Günboyu’nun ulaştığı bilgilere göre, küçük yatırımcılar arasında dikkat çeken bir grup, geleneksel yatırım araçlarının ötesine geçerek yeni bir tercihle kazanç elde etmeye başladı.
Altın, borsa ve dövizdeki oynaklık nedeniyle endişe yaşayan yatırımcılar, değer kaybını önleme amacıyla genellikle taşınır mallara yönelirken, özellikle gayrimenkul sektörü oldukça karlı çıktı.
Her dönemin vazgeçilmezi altını bile geride bırakan, kazanç potansiyeliyle dikkat çeken alanın gayrimenkul sektörü olduğu görüldü. Konut piyasasındaki yüksek fiyatlar nedeniyle konut alımına ulaşamayan bir grup yatırımcı, arazi, tarla veya arsa gibi taşınmazlara yönelerek önemli gelir artışları elde etti.
Son dönemdeki piyasa oynaklığı sebebiyle altın ve döviz yatırımına çekingen yaklaşan küçük yatırımcının bir bölümü, arazi alımı konusunda karar kıldı. Uygun fiyatlı tarla, arsa veya arazi bulabilen yatırımcılar, diğer yatırım araçlarının önünde kar elde etme şansını değerlendirdi.
ARAGYD Kurucusu Dr. Av. Mert Van, konut fiyatlarındaki artış, yüksek enflasyon endişeleri, kredibilite arayışları ve deprem riski gibi faktörlerin arsa talebini artırdığını belirtti. Ayrıca, devletin altyapı yatırımları planladığı bölgelerde uygun fiyatlı arsa yatırımlarının yapılabileceği bir dönem olduğunu vurguladı.
Son 4 yılda Türkiye genelinde arsa fiyatlarında yaşanan yüzde 530’luk artış dikkat çekerken, Mert Van, arsa yatırımı için en cazip bölgelerin Kuzey Ege, Çanakkale, Kırklareli, Manisa ve Yalova olduğunu ifade etti. Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve İzmir illerinde ise en çok arazi yatırımı yapılan bölgeler arasında yer alıyor.
Arazide yapılan yatırımların, altın ve konuta göre daha yüksek getiri sağladığını belirten Mert Van, özellikle Çanakkale’de imarlı arsaların metrekare fiyatlarının 1.000 liradan başlayıp 60.000 liraya kadar çıkabildiğini söyledi. Arazi yatırımlarının kısıtlı olması nedeniyle, doğru fiyatla alınan arsanın getirisinin altın ve konuta göre daha fazla olduğuna dikkat çekti. Son bir yılda konut satışlarında yüzde 17,5’lik bir azalma görülürken, konut dışı satışlarda yüzde 3’lük bir artış yaşandı.