Ekonomi
Yaş Sınırlaması Yok, Az Primle Emeklilik Hayali Gerçek Oluyor
Sosyal güvenlik sistemimizde, engellilik durumu veya çalışma gücünü kaybetmiş olan vatandaşlar için erken emeklilik fırsatları sunuluyor.
Sosyal güvenlik sistemimizde, engellilik durumu veya çalışma gücünü kaybetmiş olan vatandaşlar için erken emeklilik fırsatları sunuluyor.
Bu iki emeklilik türü, engelli emekliliği ve malulen emeklilik olarak biliniyor. Engelli emekliliği için sigortalı vatandaşlar vergi indirimi ile emekli olabilirken, malulen emeklilikte çalışma gücünün kaybı durumunda emeklilik hakkı doğuyor.
Kimler Yararlanabilir?
Engellilik oranı %40 ve üzerinde olan SSK’lılar, memurlar ve Bağ-Kur’lular vergi indirimi ile erken emekli olma hakkına sahip. Bu hak, 2008 yılı sonrasında genişletilerek Bağ-Kur’lular için de geçerli hale geldi.
Ne Kadar Prim Gerekli?
Engelli emekliliğinde yaş şartı aranmazken, sigortalılık süresi ve prim gün sayısına göre değişen koşullar bulunuyor. Sigortalılık süresi 15 ila 20 yıl, prim gün sayısı ise 3600 ila 4400 gün arasında değişiyor.
Emeklilik İçin Gereken Şartlar
Erken emeklilik için başvuru yapacak kişilerin, çalıştıkları yerden alacakları belgelerle vergi dairesine giderek hastaneye sevk istemeleri gerekiyor. Burada heyet raporu alınıyor ve rapor en az %40 oranında iş göremezlik içeriyorsa, engelli emeklilik hakkı doğuyor.
Malulen Emeklilik Şartları
Malulen emeklilik için en az 1800 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Sigortalının, SGK’ya başvurup hastaneye sevk edilmesi sonucunda heyet raporu ile en az %60 oranında iş göremezlik raporu alması şart.
Başvuru Belgeleri
Başvuru için kimlik, dilekçe ve çalıştığınıza dair belge yeterli oluyor. Engellilik oranının en az %40 olması, raporun hastaneden alınarak kurumca onaylanması gerekiyor.
Her iki emeklilik sistemi farklı avantajlar sunuyor ve bu emeklilik türlerinden hangisine uygun olduğunuzu belirlemek, uzman bir danışmanlık alarak en doğru şekilde emekli olmanızı sağlayacaktır.
BİZİ TAKİP ETMEYİ UNUTMAYIN