Ekonomi
Yargıtay’dan sıfır araç alımlarında önemli karar: ‘Gizli ayıp varsa aracın değiştirilmesi gerekir’
Sıfır araç satın alan ve sonrasında ayıplı ürün ile karşılaşan tüketiciler için Yargıtay’dan önemli bir karar çıktı.
Sıfır araç satın alan ve sonrasında ayıplı ürün ile karşılaşan tüketiciler için Yargıtay’dan önemli bir karar çıktı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sıfır araçların dört kapısının değiştirilmesinin aracın değerini azalttığı gizli bir kusur olduğuna karar verdi ve aracın kusursuz bir başka araçla değiştirilmesi gerektiğine hükmetti.
Kararda, “Davacı 23.09.2020 tarihinde aracı satın almış, 10.10.2020 ve 21.10.2020 tarihinde alınan ekspertiz raporları ile aracın dört kapısının da sökülüp takıldığını satış tarihinden sonra çok kısa bir süre içerisinde tespit etmiştir. Hükmüne esas alınan bilirkişi raporu ve tüm dosya çerçevesine göre, davacının davalıdan sıfır olarak satın aldığı aracın dört kapısının da sökülüp takıldığı, bu durumun aracın ekonomik değerini düşüren gizli ayıp niteliğinde olduğu, buna göre davacının 6502 sayılı Kanun’un 11/1. maddesinde düzenlenen seçimlik haklarından aracın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini talep edebileceği anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Yargıtay’ın bu kararı, sıfır araç satın alan tüketiciler için önemli bir kazanım oldu. Bu karara göre, sıfır araç satın alan tüketicilerin, aracın ayıplı olması durumunda, aracın değiştirilmesini talep etme hakkı bulunuyor.
Sıfır araç alımlarında dikkat edilmesi gerekenler
Yargıtay’ın bu kararı, sıfır araç alımlarında dikkat edilmesi gerekenleri de gözler önüne seriyor. Sıfır araç satın alırken, aracın tüm kontrollerini yaptırmak ve aracın ayıplı olup olmadığını tespit etmek gerekiyor. Araç satın alındıktan sonra, aracın herhangi bir ayıbı fark edilirse, bu ayıptan derhal satıcıyı haberdar etmek gerekiyor.