Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Yargıtay’dan okuma yazma bilmeyen kefil kararı: İmza atarken dikkatli olun

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, okuma yazma bilmeyen bir kişinin, kredi sözleşmesine kefil olarak imza atması durumunda, sözleşme içeriğini bilmediğinin kabul edilemeyeceğine ve borçtan sorumlu olacağına hükmetti.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, okuma yazma bilmeyen bir kişinin, kredi sözleşmesine kefil olarak imza atması durumunda, sözleşme içeriğini bilmediğinin kabul edilemeyeceğine ve borçtan sorumlu olacağına hükmetti.

Kararda, imzanın kişinin kimliğini gösterdiği, onu belirleyen ve diğerlerinden ayıran bir işaret olduğu belirtilerek, “İmza, borç altına girme iradesini ve özellikle beyan iradesini kesin olarak açıklar, tamamlayıp ortaya koyar.” denildi.

Okuma yazma bilmeyenlerin imza yerine parmak izi ve el ile yapılmış bir işareti de kullanabileceği belirtilerek, “Okuma yazma bilmeyen kişi imza kullanıyorsa bu imzası ile sözleşme yapıp borç altına girebilir. Davalının okuma yazma bilmediği kabul edilse dahi bu durum tek başına sözleşmenin geçersizliği sonucunu doğurmayacağı gibi, sadece bu nedenle de imzaladığı sözleşmenin içeriğini bilmediği kabul edilemez. Davalının olduğuna şüphe bulunmayan imza, sözleşmenin kurulması ve davalının borç altına girmesi için yeterlidir.” ifadelerine yer verildi.

Bu karar, okuma yazma bilmeyen kişilerin de borç altına girebileceklerini ve bu nedenle imza atarken dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Okuma yazma bilmeyen bir kişi, kredi sözleşmesine kefil olarak imza atarsa, sözleşme içeriğini bilmediğini iddia ederek borctan kurtulamayacak.

Kararı değerlendiren hukukçular, okuma yazma bilmeyen kişilerin, sözleşme imzalamadan önce mutlaka içeriğini anlamaları gerektiğini söylüyor.

Avukat Ayşenur Öztürk, “Okuma yazma bilmeyen kişiler, sözleşme imzalamadan önce mutlaka bir avukata başvurmalı ve sözleşme içeriğini anlamalı. Sözleşmeyi okumadan imzalamak, ileride büyük sorunlara yol açabilir.” dedi.

Avukat Ebru Güngör ise, “Okuma yazma bilmeyen kişiler, sözleşme imzaladıklarında, imza attıklarına dair bir belge almalıdır. Bu belge, ileride bir sorun yaşanması durumunda, kişinin sözleşmeyi imzaladığını ispatlamasına yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam