Emeklilik

Yargıtay’dan Emeklilere Müjdeli Karar: Emeklilerden Alınan Paralar Geri İade Edilecek

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Yargıtay, net asgari ücretin altında kalan emekli aylıklarından, nafaka dışındaki prim borcu için kesinti yapılmasını yasa dışı buldu. Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre emekli gelirleri, aylıklar ve ödenekler, bankalar tarafından muvafakat alınmadan haczedilemiyor veya bloke edilemiyor. Yüksek Yargı, emekli aylıklarının yaşam hakkı olarak değerlendirilmesi nedeniyle bankaların bu aylıklardan bloke etme veya kesinti yapma yetkisi olmadığına karar verdi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Emekli aylıkları, borçlar ve nafaka nedeniyle yapılan kesintilerin en sıkça yargıya taşınan konuların başında geliyor. Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi, emekli, dul ve yetim aylıklarının nafaka dışında haczedilemeyeceğini belirtiyor. Emekli olunan sigorta kolu fark etmeksizin, bu aylıkların haczi için emeklinin onayı gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emekli adına kayıtlı olan varlıklar, icra yoluyla haczedilebiliyor.

Zira, mevcut uygulamada emekli aylıklarına nafaka ve SGK prim alacakları nedeniyle haciz konulabiliyor. Ancak, bu haciz miktarı emekli aylığının dörtte birini geçemiyor. Emekli vatandaşlar, aylıklarındaki kesinti veya banka blokesinin kaldırılması için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurma hakkına sahiptir.

Yargıtay’ın bu kararıyla, net asgari ücretin altındaki emekli aylıklarından nafaka dışındaki kesintilerin yasa dışı olduğuna dair açılan davada verilen karar desteklenmiş oldu. Yargıtay, emekli aylıklarının yaşamsal bir güvence olduğunu ve bu hakka dokunulamayacağını vurgulayarak kararı onadı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version