Connect with us

TÜRKİYE

Yargıtay’dan cumartesi çalışmak istemeyenlere kötü haber

Yayınlanma tarihi:

Yargıtay'dan cumartesi çalışmak istemeyenlere kötü haber

Silindir operatörü olarak çalıştığı iş yerinden devamsızlık sebebiyle kovulan bir işçi, haksız bir şekilde devamsızlık tutanağı tutulduğunu öne sürerek İş Mahkemesi’ne başvurdu. İşçi, iş yerinde fazla mesai yaptığını, ulusal bayramlar, genel tatiller ve hafta tatillerinde çalıştığını belirtti ve yasal olarak ödenmesi gereken ücretlerin kendisine ödenmediğini iddia etti.

Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ödenmeyen ücretler, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti.

Davalı şirket ise işçinin iş akdinin devamsızlık nedeniyle haklı bir şekilde feshedildiğini savunarak mahkemeye başvurdu. Mahkeme, davayı kısmen kabul etti. Davalı şirket, kararı Yargıtay’a taşıdı. Yüksek Mahkeme, emsal nitelikte bir karar verdi. Kararda, işçinin devamsızlığının her durumda işverene haklı fesih imkanı vermediği vurgulandı. Devamsızlığın haklı bir sebep üzerine dayanması durumunda işverenin derhal ve haklı bir şekilde fesih yapma hakkının olmadığına dikkat çekildi. İşçinin hastalığı, aile fertlerinden birinin ya da yakınlarının hastalığı, işçinin tanıklık veya bilirkişilik yapması gibi durumlar işçinin devamsızlığını haklı kılan sebepler olarak belirtildi. Mazeretin sahteliği kanıtlanmadığı sürece özel sağlık kuruluşlarından alınan raporlara da önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

KARAR VERİLDİ

Verilen kararda, “Devamsızlık süresi, ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç işgünü olmadıkça işverenin haklı fesih imkanı yoktur. Son ayda ilk devamsızlığının gerçekleştiği günün bulunmaması halinde son ayın son günü bir aylık süre dolmuş olur. Sonraki devamsızlıklar ise takip eden aylık dönemler içinde değerlendirilir. İş günü, işçi bakımından çalışılması gereken gün olarak anlaşılmalıdır. İş sözleşmesinde genel tatil günlerinde çalışılacağına dair bir kural mevcutsa, bu taktirde söz konusu günlerde çalışılmaması da işverene haklı fesih imkanı tanır. İş yerinde cumartesi günü iş günü ise belirtilen günde devamsızlık da diğer şartların varlığı halinde haklı fesih sebebini oluşturabilir. İş sözleşmesinin askıya alınması durumunda işçinin çalışması gereken günde işe başlamaması da devamsızlık olarak değerlendirilmelidir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla