Sosyal medyada bizi takip edin

EYT

Volkan patlamasıyla ilgili AFAD’dan flaş açıklama

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Genel Müdürü Orhan Tatar, bir süredir sosyal medyada endişe yaratan “volkan patlaması” konusuna açıklama yaptı ve durumu netleştirdi.

Deprem bölgesinde olduğu iddia edilen volkan patlaması, 10 Şubat tarihinden itibaren sosyal medyada gündem olmuş durumda. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, bir süredir sosyal medyada endişe yaratan “volkan patlaması” hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bahsi geçen volkanik patlama, Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki Kuşkayası dağında meydana geldi. Yayınlanan videolar, dağdan duman çıktığını gösteriyordu. Bölge halkı ve videonun yayılmasıyla milyonlarca kişi bunun bir yanardağ olduğunu düşündü. AFAD, bu konu hakkında resmî açıklamalarda bulundu.

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, konuyu gördükleri andan itibaren çalışmalara başladıklarını, bölgeye Sikorsky helikopteriyle ekipleri gönderdiklerini açıkladı. Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir volkanik faaliyet, volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı tespit edilemedi. Tatar, ortaya çıkan dumanların deprem etkisiyle oluşan basit bir kütle hareketinden dolayı olduğunun altını çizdi. Dolayısıyla iddia edildiği gibi “2000 C’de kızgın, akışkan karatas(bazalt) püskürterek yanardağ” oluştuğu iddiası gerçek dışı.

Esasında böylesi büyük depremlerde kayaların yuvarlanması, toprak ve kaya hareketlerinin bu tip dumanlar çıkarması son derece doğal ve görülen bir şey. Bununla birlikte AFAD ekiplerince yapılan incelemelerde bu bölgede herhangi bir volkan kayasının da olmadığı, incelenen bölgede kireç taşının olduğu ifade edildi.

AFAD ARTÇI DEPREMLER KONUSUNDA UYARDI

Tatar, yaptığı açıklamada artçı sarsıntıların devam edeceği konusunda halkı uyardı. “Bunların bir bölümü 5’in üzerinde olabilir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmaları gerekiyor.” Bununla birlikte bölgede yıkılan veya hasar alan binalarda hasar tespit çalışmalarının 1300 ekiple yapıldığını aktarıldı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam