Connect with us

TEKNOLOJİ

Vodafone, 2025’e kadar kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

Vodafone, Türkiye’de de 2025 yılına kadar kadın çalışan oranını yüzde 44’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Türkiye Vodafone Vakfı’nın da kadınların güçlenmesi amacıyla hayata geçirdiği projelerle son 11 yılda 61 bine yakın kadına ulaşırken, toplam 8,7 milyon TL’lik yatırım yaptıığı belirtildi.

Vodafone, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını teşvik eden projeler geliştirmeye devam ettiğini duyurdu. Şirket, 2025 yılına kadar kurum genelindeki kadın çalışan oranını yüzde 44’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. Diğer yandan, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından kadınların güçlenmesi amacıyla hayata geçirilen projelerle son 11 yılda 61 bine yakın kadına ulaşıldığı ve toplam 8,7 milyon TL’lik yatırım yapıldığı belirtildi.

Vodafone’un kadınlara yönelik projeleri ve gelecek hedefleri, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları Hasan Süel, Meltem Bakiler Şahin, Ayşegül Arıcan Şeker’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı. Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, şunları söyledi:

“Vodafone olarak, yaptığımız her işin bir amaca hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz. En önemli amacımız, sunduğu ürün ve hizmetlerle toplumun her kesimine dokunan bir şirket olarak, toplumsal dönüşüme katkı sağlamak. Bu dönüşümde, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların önemli bir rolü var. Araştırmalara göre, dünyada kadın istihdamının yüzde 1 artması Gayri Safi Milli Hasıla’yı 80 milyar dolar artırıyor. 2025 yılına kadar tam cinsiyet eşitliği sağlanırsa, dünya ekonomisine 28 trilyon dolarlık ek katkı sağlamak mümkün. Bu veriler, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının teşvik edilmesine olan ihtiyacı açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasını ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasını ‘akıllı ekonomi modeli’ olarak benimsemek gerektiğini düşünüyoruz. Bu düşünceyle, kadınların güçlenmesine yönelik projeler geliştirmeye devam ediyoruz.”

“50-50 KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ GÖZETİYORUZ”

Şirket politika ve stratejilerinde cinsiyet eşitliğini temel aldıklarını belirten Engin Aksoy, şöyle devam etti:

“Şirketimizde herkesin eşit olanaklardan faydalanabildiği bir kurum kültürü yaratılmasına önem veriyoruz. Bunun için hem şirket içinde hem de şirket dışında pek çok çalışmamız var. Örneğin, şirket içinde, işe alımlarda aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda yüzde 50-50 kadın-erkek eşitliği gözetiyoruz. Üst ve orta yönetimden ayrılan ya da rolü değişen yöneticilerin yerine kadın adayların yerleştirilmesini hedefliyoruz. Bugün Vodafone Grubu olarak doğrudan istihdam ettiğimiz kadın çalışan sayısı tüm dünyada 36 bin 500’ün üzerinde. Bununla birlikte, global tedarik zincirimiz genelinde yüz binlerce kadına daha dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Türkiye’deki etkimize baktığımızda ise telekom sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 30 iken, Vodafone’da bu oran yüzde 44. Orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranımız yüzde 41. Bayilerdeki kadın çalışan oranımız yüzde 40. Çağrı merkezlerimizde kadın çalışan oranımız yüzde 72. Bugüne kadar yurtdışına transfer ettiğimiz 169 çalışanımızın yarısı kadın. Vodafone Grubu olarak, 2025’e kadar kadınlar için dünyanın en iyi işvereni olmayı, 2030 yılına kadar da yönetimde ve liderlik rollerinde kadın oranının yüzde 40’a çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu global hedefin bir uzantısı olarak, kendimize Türkiye’de de bir hedef belirledik. 2025 yılına kadar şirket genelindeki kadın çalışan oranımızın yüzde 50 olmasını hedefliyoruz.”

KADIN ÇALIŞANLARA TAM DESTEK

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Vodafone’un dünyada ve Türkiye’de kadınların desteklenmesine yönelik pek çok projesi bulunduğu ifade edilirken; proje detayları ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

“Örneğin, kariyerine ara vermiş orta ve üst düzey yönetici pozisyonundaki kadınları iş hayatına geri kazandırmak üzere Vodafone Grubu tarafından 2017’de başlatılan “ReConnect” işe alım programından Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 30 çalışan yararlandı. Vodafone Grubu içinde ilk kez Vodafone Türkiye tarafından hayata geçirilen Global Ebeveyn İzni politikasıyla, eşi doğum yapan veya evlat edinerek ebeveyn olan tüm çalışanlar, ilk 18 ay içinde istedikleri bir tarih aralığında 16 haftaya kadar ücretli izin kullanırken, işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda ise haftada 4 gün çalışıp tam ücretini alabiliyor. Diğer yandan, Vodafone’un Türkiye dahil faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde yayınladığı Ev İçi Şiddet Prosedürü kapsamında, şiddete karşı destek talep etmeleri halinde çalışanlara danışmanlık, yönlendirme ve destek hizmetleri sunuluyor. Şiddete maruz kalan çalışanlara 10 güne kadar ek izin ve finansal destek verilirken, şiddet mağduru arkadaşına destek olmak isteyen çalışan da 2 güne kadar izin alabiliyor.”

KADINLARA EVDEN ÇALIŞMA İMKANI

Şirketin, Müşteri Hizmetleri bünyesinde hayata geçirdiği ve evden çalışma esasına dayalı yeni nesil çalışma sistemiyle, çalışma hayatından bir sebeple uzak kalmış bireylere mekan bağımsız çalışarak gelir elde etme imkânı da sunduğu ifade edildi. Söz konusu sistemde ev kadınları, engelli bireyler ve üniversite öğrencilerine öncelik verildiği belirtildi. Şirketin bu sistemle istihdam ettiği ev kadını sayısının da 270’i aştığı açıklandı.

VAKIF PROJELERİYLE YAKLAŞIK 61 BİN KADINA ULAŞILDI

Türkiye Vodafone Vakfı da kadınların güçlenmesine yönelik projelerini 11 yıldır sürdürdüğü ifade edilirken, bu süreçte sırasıyla Teknolojide Kadın Hareketi, Soma’da Önce Kadın, Kırmızı Işık, Girişimcilikte Önce Kadın ve Dijital Benim İşim gibi önemli çalışmalara imza atan Vakfın, bu projelerle 61 bine yakın kadına ulaştığı ve toplam 8,7 milyon TL’lik yatırım yaptığı bildirildi.

Vakfın halihazırda devam etmekte olan Dijital Benim İşim projesiyle, 18 yaş üstü kadınlara Milli Eğitim Bakanlığı’nın halk eğitimi merkezlerinde sınıf içinde ve dijital ortamda Dijital Okuryazarlık ve Dijital Pazarlama eğitimleri verildiği ifade edildi. Projeyle ilgili olarak, “Bugüne kadar 13 ilde toplam 5 bini aşkın kadına ulaşan proje kapsamında, eğitimlerden mezun olan 63 kadın kursiyer Vodafone Müşteri Hizmetleri bünyesinde istihdam edildi. Projenin sosyal etki araştırmasına göre, verilen eğitimlerle 1 yılda 5 milyon TL’lik sosyal değer elde edilirken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım için 5 TL’lik değer yaratıldı. Projeyle, önümüzdeki dönemde 20 ilde toplam 12 bin kadına ulaşılması hedefleniyor” bilgilerine yer verildi.

Türkiye Vodafone Vakfı’nın 2014 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteğiyle hayata geçirdiği Kırmızı Işık mobil uygulamasının da kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir araç haline geldiği ve kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlayan Kırmızı Işık’ın bugüne kadar toplam 371 bin kez indirildiği ve 1.031 aylık aktif kullanıcı sayısına ulaştığı belirtildi.

“HER ALANDA BEN VARIM” DİYEN KADINLARA TEŞVİK

Şirketin, öncüsü olduğu “Ben Varım” hareketiyle, genellikle erkeklerle özdeşleştirilen, erkek egemenliğinde olduğu düşünülen alanlarda kadınların da var olduğunu göstermeyi ve cinsiyetçi algıyı kırmayı hedefleyerek kadınların kendilerine yakıştırdıkları her alanda ben varım demelerini teşvik ettiği ifade edildi. Ayrıca son 10 yıldır Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı’na destek veren Vodafone’un, göğüs ve isim sponsorluğunu içeren bu destekle kadın futboluna yönelik farkındalığı artırmayı hedeflediği ve şirketin son olarak daBeşiktaşlı kadın futbolcuların hikâyelerine yer verdiği “Ben Varım” belgeselinin YouTube’da 3 milyondan fazla izlenmeye ulaştığı belirtildi.  Şirketin ayrıca 10’uncu yıl için özel olarak tasarlayıp, ürettiği formaların satışından elde edilecek gelirle toplam 200 kız çocuğunun futbol eğitimine de katkıda bulunacağı açıklandı.

YATIRIMCISI DAHİL TÜM ÇALIŞANLARI KADINLARDAN OLUŞAN MAĞAZALAR

Bayi kanalında da kadın istihdamının artmasını desteklediği belirtilen şirketin yatırımcısı dahil tüm çalışanlarının kadınlardan oluştuğu Vodafone’da Kadın Emeği mağazalarıyla, kadınlara gelir fırsatlarını artırma, teknolojiye erişme ve girişimci olma fırsatı sunduğu ifade edildi. Proje kapsamında halihazırda 9 ilde 13 mağazada toplam 55 kadın istihdam edildiği, projeye dahil olmak isteyen kadın yatırımcılardan minimum 1 yıl boyunca sadece kadın personel çalıştırmaları talep edildiği bilgileri paylaşıldı.

TEKNOLOJİDE KADIN İSTİHDAMINA DESTEK

Şirketin, teknoloji fonksiyonunda kadın çalışan oranını artırmak amacıyla Teknolojide Kadın Staj Programı’nı ve teknoloji sektöründe satış alanında kariyerini ilerletmek isteyen 4’üncü sınıf kadın öğrenciler için Satışta Kadın Staj Programı’nı hayata geçirdiği açıklandı. Bu yılın Şubat ayında başlayan staj programlarıyla toplamda 74 kişinin işe alındığı, bu sayının yüzde 61’inin kadın olduğu ayrıca üniversite 4’üncü sınıf öğrencileri, yeni mezunlar ve en fazla bir yıl tam zamanlı iş tecrübesi bulunanlara yönelik de Vodafone Discover Genç Yetenek işe alım programı kapsamında teknolojide yüzde 60, toplam işe alımlarda yüzde 50 kadın oranı hedefiyle istihdam çalışmalarının yürütüldüğü belirtildi.

 

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla