Ekonomi
Vergi İadesi ile Borçlanma Maliyetini Nasıl Azaltabilirsiniz? Doğum ve Askerlik Borçlanmasıyla Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Erken emeklilik için borçlanma yapmayı planlayanlar, 2024 yılının sonuna kadar başvurduklarında daha hesaplı bir ödeme yapma fırsatı yakalayacak.
Erken emeklilik için borçlanma yapmayı planlayanlar, 2024 yılının sonuna kadar başvurduklarında daha hesaplı bir ödeme yapma fırsatı yakalayacak.
1 Ocak itibariyle asgari ücrete yapılacak zam, borçlanma tutarlarına da yansıyacak. Ancak, başvurularını 2024 yılı bitmeden gerçekleştirenler, zamsız tutarlarla ödeme yapabilecek.
TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler
Borçlanma Tutarları Nasıl Hesaplanıyor?
Doğum ve askerlik borçlanmasında 1 aylık borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar oluyor. Bu yıl sonuna kadar başvuranlar için 1 aylık borçlanma için en az 6.400 TL ödeme yapılması gerekiyor. En fazla ise bu tutarın 7.5 katı kadar ödeme yapılabiliyor. Örneğin, 18 aylık askerlik borçlanması için en az 115.214 TL, 2 yıllık doğum borçlanması için ise 153.619 TL ödeme yapılması gerekecek. 1 Ocak’tan sonra bu tutarlar artacak.
Ödeme Süresi ve Şartları
Başvuru yapıldıktan sonra SGK tarafından gönderilen tebligat tarihinden itibaren 1 ay içinde ödeme yapılması gerekiyor.
Vergi İadesi İle Ekstra Fırsat
Borçlanma yapanlar, ödedikleri tutarın bir kısmını gelir vergisi matrahından düşerek vergi iadesi alabiliyor. Ancak bu fırsattan yararlanabilmek için vergi kesintisine tabi bir gelir elde etmek ve borçlanma ödemesinin işverene bildirilmesi gerekiyor. Bu durumda, ödediğiniz tutar gelir vergisi matrahından indiriliyor ve net maaşınız artıyor.
Kimler Yararlanabilir?
Borçlanma yapanlar ve vergi iadesi başvurusu yapacak kişiler, hem borçlanmayı gerçekleştirdiği hem de vergi iadesi başvurusunu yaptığı tarihte çalışıyor olmalıdır. Emeklilik sonrası çalışma devam ediyorsa, bu haktan yararlanmak mümkündür.
Vergi İadesi İçin Geriye Dönük Talep
Askerlik ve doğum borçlanmasını geçmişte yapmış ancak vergi indirimi hakkından yararlanmamış olanlar, 5 yıllık zaman aşımı süresi içerisinde geriye dönük olarak vergi düzeltme talebinde bulunarak bu indirimden faydalanabilir.
KAYNAK: HABER MERKEZİ