Ekonomi
Vergi Adaleti Çağrısı: TÜRK-İŞ, Yeni Bir Vergi Sistemi Öneriyor
TÜRK-İŞ, çalışanların yüksek vergi yüküyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti, vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmesini ve her yıl bu oranını talep etti.
TÜRK-İŞ, çalışanların yüksek vergi yüküyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti, vergi tarifesinin yeniden değerleme oranında güncellenmesini ve her yıl bu oranını talep etti. Konfederasyon, mevcut vergi politikaları ve bu kişilere yönelik çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Üyeleri, TBMM’de bulunan siyasi partiler ve milletvekillerine gönderilen raporda, ücretler üzerindeki vergilerin daha adil bir şekilde birleştirilmesi istendi.
Raporda, asgari ücretten vergi alınmasının olumlu bir adım olduğu ancak bunun yerine, vergilerdeki eşitsizliğin ve adaletsizliğin giderilmediği vurgulandı. Yıllar içerisinde düzenli olarak artırılmayan vergi tarifesi nedeniyle kullanıcıların yüksek vergi yükü ile karşılaşıldığı ifade edildi.
Raporda şu tespitlere yer verildi:
“Düşük ve orta gelir düzeyindeki yayınlar, yıllar içinde daha yüksek oranda vergi ödemeleri zorunluluğu vardır. Bu durum, dayanıklılık gücüne göre daha fazla veya daha az vergi kapasitesinin gerçeğiyle çelişmektedir. Düşük ve orta gelirli çalışanlar, giderlerini safi ücret tespitinde kaydedilmedikleri için daha yüksek oranlarda vergi hesaplama durumunda kalmakta ve bu da vergi eşitsizliğini artırmaktadır. Asgari ücretten alınan vergi istisnası olsa da, asgari ücret kümülatif vergi matrahına dahil edilmektedir. Bu durum, asgari ücretin bir miktar üzerinde kazananların vergi oranlarının hızla yüzde 20 veya yüzde 27’ye yükselebileceğini ifade ediyor.”
Vergi Sistemi İçin Talepler
Raporda, istenmeyenler aleyhine olan bazı bilgilere bakılarak daha adil bir vergi sisteminin sağlanabileceği, şu talepler sıralandı:
“Çalışanların onurlu ve insanca yaşam sürdürebilmeleri için objektif ve adaletli bir vergilendirme politikasına ihtiyaç vardır. Vergi tarifelerinin yeniden değerleme oranında güncellenmesi talep edilmektedir. Ayrıca, zaman aralıklarının her yılın yeniden değerleme oranında olması gerekmektedir. Yeniden değerleme oranıyla vergi dilimlerinin mevcut olması durumunda, birinci dilimin asgari ücretinin 14 yolda; ikinci dilimin asgari ücretinin 24 katından; üçüncü dilimin asgari ücretinin 53 katından; dördüncü dilimin ise asgari ücretin 250 katın az eklenmesi.”
KAYNAK: HABER MERKEZİ