Ekonomi
Vekil Gürer’den EYT ve emeklilik açıklaması!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada emekliye intibak yasasının çıkarılması ve EYT düzenlemesinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi GürerTBMM’de devam eden görüşmelerde söz aldı.
Gürer’in gündeminde emekliler ve EYT’liler vardı.
Gürer, şunları kaydetti:
“Değerli milletvekilleri, ülkemizde emekliler gerçekten büyük sorunlar yaşıyorlar. Hâlihazırda asgari ücretin yarısı tutarında bir emekli maaşı veriliyor. 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılmış olması, emeklilerin sorunlarını çözmedi. Eğer 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi aylık bağlama oranı kat sayısını yüzde 70’den 40’a düşürmeseydi bugün en düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olacaktı. Emekliler için mutlak suretle bir intibak düzenlemesi yapılması, emekli maaşlarının en az asgari ücret düzeyine çıkarılması, emeklinin yaşadığı sorunlara kısmen de olsa bir çözüm üretecektir. Emeklinin yüzde 90’nı açlık sınırı altında maaş almaktadır. Ayrıca Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önermesiyle, Ramazan’da ve Kurban’da verilen bayram ikramiyeleri, 1.100 lira artık çok düşük kalmıştır. Bunun için kanun teklifi verdim, emeklilere en az 4.253 lira yani bir asgari ücret tutarında Ramazan ve Kurban Bayramı’nda ikramiye verilmelidir. Ayrıca, banka, oda, sigorta, vakıflardan emekli olanlar bayram ikramiyesi alamamaktadır. Bu arkadaşlarımızın da mağduriyeti giderilmeli, tüm emekliler için bayram ikramiyesi uygulaması gerçekleştirilmelidir. Neden onlar bayramlarda, Ramazan ve Kurban’da bir emekli ikramiyesinden mahrum bırakılıyorlar?
Değerli arkadaşlar, yine verdiğim bir kanun teklifiyle emeklilere aile yardımı sağlanmasını da talep ettim. Emeklilerin içinde bulunduğu koşullarda aile yardımı da emekli için en azından bir destek gerçekleştirmiş olacaktır. Emeklilerin yaşamını iyi kılmak, yıllarca bu ülkede fedakârca çalışmış, emekliliği hak etmiş insanlar için bir lütuf değildir. Onların yaşamlarının son bölümünü daha iyi yaşamalarının yolunu açacak düzenlemeler yapmak bu Meclisin de asli görevi olmalıdır.
Bunun yanı sıra emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili de mutlak surette gasbedilen haklarının iadesi gerekir. Emeklilikte yaşa takılanlar sık sık kamuoyu gündemine gelmekte ama yirmi yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi bu konuda bir düzenleme yapmadığı gibi Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim getirdiğimiz önerileri de reddetmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar bu ülkede sayıları 4,5 milyona erişen sorunlu, önemli bir kesimdir. O arkadaşlarımızın da beklentileri Meclis tarafından bir an önce karşılanmalı ve emeklilikte yaşa takılanların gasbedilen hakkı verilmelidir. Sigortasını yatırmış, primini ödemiş, emeklilik için yaş uygulaması nedeniyle mağdur ediliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi 58 yaşına gelen yaşı yetinmemiş, 2008 yılında çıkardığı yasayla bunu 65 yaşına kademeli olarak getirmiştir.”