Ekonomi
Vedat Bilgin açıkladı: EYT’de yıpranma payı gündemde
Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) ile ilgili son durum ne? Tüm gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yapacağı açıklamalarda. İşte son dakika EYT açıklaması…
5 milyon EYT’li tarafından hergün sorgulanan EYT gelişmeleri merakla beklenmeye devam ediyor. Bir yandan ise EYT ile ilgili çalışmalar sürüyor. Çalışmalarda prim gün sayısını doldurmuş erkeklerin 55, kadınların ise 50 yaşında emekli olması öngörülüyor. Emeklilik yaşını düşürmek için yıpranma payı tartışılmaya başlandı. Yeni planlamanın detaylarını Bakan Vedat Bilgin verdi.
“BAKAN BİLGİN’DEN SON AÇIKLAMA”
Vedat Bilgin, “Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3’cüsü yaş… Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var. Türkiye’de bu rakam 2’nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel… Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.” ifadelerinde bulundu.
“YENİ FORMÜL NE OLACAK?”
Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, EYT’nin maaliyetini hesaplarken, Show TV’den Ulaş Can Yakupoğlu’nun yaptığı habere göre; EYT’de yeni geliştirilen formül maaş kesintili erken emeklilik… Ancak masaya yeni bir seçenek daha eklendi: Kısmi emeklilik ve süre tamamlaması seçeneklerinin yanında bazı meslek grupları için yıpranma seçeneği de var masada.
Kısmi emeklilik ile 3600 prim gününü tamamlayan kadınların 50, erkeklerin ise 55 yaşında emekliye ayrılması öngörülüyor. Süre tamamlaması ise kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 gün sigortalılık gününü tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi demek. Gazeteciler, sağlık çalışanları, polisler ve askerlere tanınan yıpranma hakkının beden işçilerine de getirilmesi ise konuşulan konular arasında yerini alıyor.