Türkiye

Vatandaşın Borç Krizi Derinleşiyor! Takibe Düşenler Bir Haftada 5 Milyar Arttı

Vatandaşın borç krizi gün geçtikçe derinleşiyor. Takibe düşenler bir haftada 5 milyar arttı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ekonomik krizle birlikte vatandaşların borç yükü her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Bireysel kredi, kredi kartı ve ticari kredi kullanımı hız kesmeden artarken, ödeme güçlüğü çeken birçok kişi takibe düşüyor. Son verilere göre, ödenemeyen borçlardan kaynaklanan takibe düşen alacaklar sadece bir haftada 4 milyar 8 milyon TL arttı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bireysel ve Ticari Borçlar Hızla Yükseliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı haftalık verilere göre, bankacılık sektöründeki toplam kredi hacmi 15 trilyon 160 milyar 652 milyon TL’ye ulaştı. Tüketici kredileri, yıl başındaki 1 trilyon 513,75 milyar TL seviyesinden 1 trilyon 893,52 milyar TL’ye yükseldi.

Özellikle bireysel kredi kartı borçlarındaki artış dikkat çekici. 2024 yılı başında 1 trilyon 154,92 milyar TL olan kredi kartı borçları, 15 Kasım itibarıyla 1 trilyon 676,52 milyar TL’ye çıktı. Bu borçların 582 milyar 246 milyon TL’si taksitli, 1 trilyon 94 milyar 275 milyon TL’si ise taksitsiz borçlardan oluşuyor. Vatandaşların gündelik ihtiyaçlarını dahi kredi kartıyla karşılamak zorunda kaldığı gözlemleniyor.

Takibe Düşen Alacaklarda Rekor Artış

Ödeme zorluğu çeken vatandaşların sayısındaki artış, bankaların takibe düşen alacaklarında ciddi bir artışa neden oldu. 15 Kasım itibarıyla takibe düşen alacaklar toplamı 280 milyar 287 milyon TL’ye ulaştı. Bir haftalık artış 4 milyar 8 milyon TL olarak kaydedildi. Bu borçların 207 milyar 709 milyon TL’si için özel karşılık ayrıldığı belirtiliyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Uzmanlar, bu durumun ekonomik kırılganlığı artırdığına dikkat çekerek, alım gücü düşen birey ve işletmelerin ekonomik yük altında ezildiğini vurguluyor.

Kur Korumalı Mevduatlardan Çıkış Sürüyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki çözülme de sürüyor. Geçen hafta KKM hesaplarından 39 milyar 337 milyon TL çıkış yaşandı. Bu düşüşle birlikte toplam KKM hesap büyüklüğü 1 trilyon 250 milyar 245 milyon TL’ye geriledi. Yıl başında bu rakam 2 trilyon 626,35 milyar TL seviyesindeydi. KKM’nin toplam mevduattaki payı ise yüzde 6,82’ye düştü.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bizi Takip Edin, Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kaynak: Haber Merkezi

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version