Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Van’da nevruz tatilinde otellerin doluluk oranı yüzde 40’larda kaldı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

VAN Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Çetin Demirhan, geçen yıl nevruz tatili döneminde yüzde 60ın üzerinde olan otellerin doluluk oranlarının bu yılın aynı döneminde yüzde 40ta kaldığını söyledi. Bunda İran- İsrail geriliminin büyük etkisi olduğunu söyleyen Demirhan, “Sadece İrana bağlı kalmamamız lazım. Buna yönelik çalışma yapılmalı. Azerbaycan, Irak ve Ermenistanda da tanıtımlar yapılıp, bölgeye turistin gelmesini sağlamamız lazım” dedi.

Vana komşu İrandan alışveriş yapmak ve resmi tatillerini geçirmek için gelen turistlerin sayısı, bu yılki konaklama sektörüne yansımadı. 2023 yılında İrana açılan Kapıköy Gümrük Kapısı’ndan giriş yapan İranlı turist sayısı 600 bin iken, geçen yıl bu rakamlar 720 bini aştı. 15 Mart ile 5 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Shopping Fest (Alışveriş günleri festivali) ile 14 günlük Nevruz Bayramı tatillerini geçirmek amacıyla kente gelen İranlı turistlerin bir kısmı günübirlik ya da başka illere gidince otellerin doluluk oranları da geçen yıla göre düştü. Geçen yıl Nevruz döneminde yüzde 60ın üzerinde olan otellerin doluluk oranları bu yıl yüzde 40ta kaldı.

VANOTED Başkanı Çetin Demirhan, gelen turistler için tanıtım ve yatırımın yeterli olmadığını belirterek, “Pandemi öncesinde gerçekten Vanda hatırı sayılır İranlı misafirlerimiz geliyordu. Fakat pandemi döneminde bir duraklama oldu. Sonra turizm sektörü yıldan yıla kan kaybetmeye başladı. Bunun en önemli nedeni ise özellikle bu yıl için İsrailin İran ile yaşadığı gerginliklerin etkisi ve İranda alım gücünün düşmesi. Savaş olursa bizim bölgemiz de etkilenir. Vana turizm sektörüyle ilgili çok büyük yatırımlar yapıldı. Fakat burada bir eksiklik var. Maalesef bu otelleri pazarlayabilecek bir yatırım bulunmuyor. O nedenle her geçen yıl biraz daha kötüye gidiyoruz” dedi.

AZEBAYCAN, IRAK VE ERMENİSTANDAN DA TURİST GELMELİ

Turizmin paydaşların başında otelcilik sektörünün geldiğini vurgulayan Demirhan, “Buna acenteleri de katabiliriz. Otellere büyük yatırım yapılıyor ama buna yönelik acil önlem alınmıyor. Kapıköy Gümrük Kapısından giriş yapan turistlerin hepsi otellerde konaklanmıyor. Günübirlik giriş çıkış yapan İranlılar da var. Geçen yıl Nevruz döneminde otellerin doluluk oranları yüzde 60 civarındaydı, ancak bu yıl bu oran maalesef yüzde 40ın üzerine çıkmadı. Şu anda otellerin doluluk oraları yüzde 15lerde. Sadece İrana bağlı kalmamamız lazım. Buna yönelik çalışma yapılmalı. Azerbaycan, Irak ve Ermenistanda da tanıtımlar yapılıp, bölgeye turistin gelmesini sağlamamız lazım. Turizmin kan kaybetmemesi için Van-Tahran ve Van-Erbil arası uçak seferberi mutlaka başlatılmalı. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilimizde gezilecek çok tarihi yerler var. O ülkelerde yaşayan insanlara Vanı tanıtmak gerekir” diye konuştu.

Demirhan, Vanın geçim kaynağının geçmiş yıllarda hayvancılıkken şu an turizm olduğunu söyleyerek, “Turizmi daha çok ilerletmemiz gerekirken, bununla ilgili yapılan çalışmalar yeterli olmuyor. Vanın cazibe merkezi olması için turizme yönelik yatırımların daha çok olması gerekir. Tahran-Van arası tren seferleri 9 Martta başladı. Fakat bu yaklaşık 36 saat süren bir yolculuk. Ne kadar verimli olur, o da tartışılır ama uçak seferleri mutlaka başlatılmalı. Sadece Van-Tahran arası değil, Van-Erbil arası da seferber başlatılmalı. Vandan İstanbul-Ankara ve Antalya uçuşları da eskiye nazaran düştü. Daha önce günlük 20den fazla uçuş yapılırken, şu an 11 sefer yapılıyor. Bu da turizm için çok kötü. İlimizdeki uçak seferlerinin artırılması gerekir” diye konuştu.

HABER: Behçet DALMAZ/VAN, –

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir