Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Van ve Kahramanmaraş depremlerini yaşadılar; arama-kurtarma için dron geliştirdiler

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ERZURUM Atatürk Ãœniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nde eÄŸitim gören 2011’de Van, 2023’te ise KahramanmaraÅŸ depremlerini yaÅŸayan öğrenciler, arama-kurtarma çalışmalarına destek olabilmek için ‘Depron’ isimli dron geliÅŸtirdi. ‘Depron’ ile enkaz altında kalan canlılar, ısı sensörleri ile tespit edilecek. Enkazdan çıkarılan yaralılar, kayıt altına alınıp, götürüldükleri hastaneler bildirilecek. 

Van’da 2011 yılında meydana gelen 2 büyük depremi yaÅŸayan Atatürk Ãœniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden Hüseyin AyÄŸan (23) ile 6 Åžubat KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerden kurtulan Beyza Konuker (21) ile Åžuhedanur Halat (22), arama kurtarma çalışmalara destek olmak için bir proje hazırladı. Ä°brahim Hakkı Harmankaya (22), Talha AÄŸbaba (22), Serhat Akkoyunlu (22), Seval Olgaç (20) ve Nuri Eray Bilgin’in de (22) yer aldığı ‘Robotec’ ekibini kuran öğrenciler, ‘Depron’ isimli bir dron geliÅŸtirdi. Kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere tasarlanan dron ve mobil veri aktarım sistemini içeren ‘Depron’ ile enkaz altında kalan canlılar, ısı sensörleri ile tespit edilecek. Ayrıca ses sistemi ile ‘Sesimi duyan var mı’ çaÄŸrısı yapılacak. Kurulacak ışık sistemi ile ‘Depron’, gece çalışmalarına destek verecek. Proje ile enkazdan çıkarılan yaralılar, kayıt altına alınıp, götürüldükleri hastaneler bildirilecek. 

‘DESTEK BEKLÄ°YORUZ’

Hüseyin AyÄŸan, “Okuldaki arkadaÅŸlarımız ile kurduÄŸumuz ‘Robotec’ ekibiyle, deprem arama-kurtarma dron projesine baÅŸladık. GeliÅŸtirdiÄŸimiz dron, enkaz altında kalan insanların canlarının kurtarılmasına destek olacak. Drona yerleÅŸtireceÄŸimiz ısı sensörleri ile enkaz altındaki yaralılar belirlenecek. Dronun bataryalarını güneÅŸ enerjisiyle ÅŸarj edeceÄŸiz. Drona kuracağımız ses sistemiyle de enkaz altındakilere daha güçlü bir ÅŸekilde sesleneceÄŸiz. Bu projemizi tamamlayıp, geliÅŸtirmek için destek bekliyoruz” diye konuÅŸtu.

‘BÄ°RÇOK EKSÄ°KLÄ°K GÖRDÃœM’

6 Åžubat depremlerine Adıyaman’da yakalandığını belirten Beyza Konuker, bu çalışmaya arama-kurtarma sırasında gördüğü eksikler nedeniyle baÅŸladığını söyledi. Deprem felaketini Malatya’da yaÅŸayan Åžuhedanur Halat ise “Depremde Malatya’daydım. Arama-kurtarma çalışmalarında birçok eksiklik gördüm. Müdahalelerin geç olması sebebiyle birçok ölüm gerçekleÅŸti. O yüzden bu projeyi baÅŸlattık” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam