Ekonomi

Uzman İsim Uyardı: Erken Faiz İndirimi Enflasyonu Tetikleyebilir

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetinkaya, mevcut koşullarda erken faiz indiriminin enflasyonla mücadeleyi kesin olarak tehlikeye atabileceğini vurguladı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çetinkaya, mevcut koşullarda erken faiz indiriminin enflasyonla mücadeleyi kesin olarak tehlikeye atabileceğini vurguladı. Çetinkaya, “Önümüzdeki aylarda aylık bazda enflasyonun en az 2-3 ay yüzde 2’nin altında seyretmesi durumunda faiz indiriminin gündeme gelmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Prof. Dr. Çetinkaya, değerlendirmesinde, Orta Vadeli Program’ın (OVP) ekonomik öngörülebilirliği artırarak piyasa beklentileri için önemli bir referans olacağını belirtti. OVP’nin fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele konularına odaklanmayı sürdüreceğini, yapısal reformlarla öngörülebilirliği güçlendireceğini ifade etti. Son dönemde uygulanan ekonomi politikalarının Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle yavaş yavaş olumlu sonuçlar vermeye başladığını söyledi.

Kredi Derecelendirme Kuruluşları ve Yatırımlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmelerin Türkiye’nin doğru yönde ilerlediğini gösterdiğini belirten Çetinkaya, “Para politikasındaki net sıkılaşma ve Merkez Bankası’nın rezervlerindeki iyileşme, not artırımının devam edeceğini gösteriyor” dedi. Bütçe dengesindeki iyileşme ve enflasyonla mücadeledeki başarı ile yabancı yatırımcıların ülkeye olan ilgisinin artacağını düşündüğünü vurguladı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Yabancı Yatırımcı Güveni

Çetinkaya, Türkiye’nin gri listeden çıkmasının, yabancı yatırımcıların ülkeye dair tereddütlerini ortadan kaldırdığını belirtti. Bu durumun, Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin artmasına ve finansal piyasalarda bir rahatlama yaşanmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Rasyonel Politikalara Devam

Uluslararası kuruluşların olumlu yaklaşımının, Türkiye’nin CDS primlerinde düşüş olarak kendini gösterdiğini anlatan Çetinkaya, mevcut rasyonel politikaların devam etmesinin ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağını kaydetti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kamu Desteği ve Enflasyonla Mücadele

Çetinkaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz politikasına da değinerek, yüksek faizlerin reel sektörün likiditeye ulaşma imkanlarını daralttığını, ekonominin arz tarafında önemli sekteye neden olduğunu belirtti. Enflasyon rakamlarında kalıcı bir düşüş algısı oluşursa, faiz oranlarının düşmesi ile ekonomide rahatlama sürecinin başlayacağını ifade etti. Çetinkaya, “Mevcut durumda en önemli gündem maddemiz enflasyon. Özellikle enflasyonist eğilimlerdeki iyileşme, makro istikrarın sağlanmasında önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Çetinkaya, enflasyonun istenilen hızda düşmediğini ve enflasyon beklentelerinde önemli farklılıklar olduğunu belirterek, bu farklılıkların fiyatlama davranışlarını etkileyerek enflasyon ataletinin kırılmasında önemli bir engel oluşturduğunu dile getirdi. Ayrıca, Merkez Bankası’nın enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir değişim olmadığını ifade ettiğini hatırlatarak, “Mevcut durumda erken bir faiz indirimi, enflasyonla mücadeleyi kesin olarak tehlikeye atar” uyarısında bulundu.

Enflasyonla mücadelede kamu desteğinin önemini vurgulayan Çetinkaya, sınırlı kalınan kamu desteği ile yapılan enflasyonla mücadele politikasının faizlerin uzun süre yüksek kalmasına ve ekonominin daha fazla tahrip olmasına neden olabileceğini ekledi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version