Sosyal medyada bizi takip edin

Türkiye

Ukraynalı annenin oÄŸlu için ‘vatandaÅŸlık’ mücadelesi

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ukraynada Renata B., 2010 yılında tanıştığı Hüseyin T.den hamile kaldı. Çift, evlenmeye karar verirken, bu süreçte yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle ayrıldı. Renata B., 2012 yılında hastanede dünyaya getirdiği çocuğuna Ali ismini verdi. Ali, annesinin soyadını aldı. Ardından Türkiyeye taşınan Renata B., burada başka bir Türk vatandaşı ile evlenip vatandaşlık aldı. Bir süre sonra çift ayrıldı. Ankarada yaşayan ancak yurt dışında olan babası tarafından resmi olarak tanınmayan Ali, Türkiyede çıkarılan ikamet izniyle zorunlu eğitimden yararlanabilirken, ücretsiz sağlık hizmeti ve diğer vatandaşlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

BABALIK DAVASI AÇTI

Renata B., 12 yaşındaki oğluna vatandaşlık almak için hukuki mücadele başlattı. Renata B., geçen yıl oğlu Aliye atanan kayyım aracılığıyla Hüseyin T.ye Ankara Batı Adliye Mahkemesinde babalık davası açtı. Dava dilekçesinde baba Hüseyin T.nin Ali için muvafakatname verdiği belirtildi. Dilekçede, müvekkil ile davalı arasında soy bağı kurulamadığı, çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesini anne ve çocuğun isteyebileceği belirtildi. Soy bağı kurulduktan sonra Ali için Türk vatandaşlığı kimlik başvurusu yapılacağı belirtildi.

Ankarada gündelik iÅŸlerde çalışan Renata B., “Ben çocuÄŸumla Türkiyeye taşındım. Her yıl ikamet iznini uzatıyordum ama bu yıl maalesef uzatma olmadı. ÇocuÄŸun babasına ulaÅŸamadığımız için biz maÄŸdur olduk. Çünkü ne Türk vatandaÅŸlığı alabiliyor ne de uzatma yapabiliyor. Çok sıkıntı çekiyoruz. Devlet hastanelerine gidemiyoruz. Çünkü ücretli oluyor. Sadece saÄŸlık ocağına gidebiliyoruz. Hastalanmaması için onu daha fazla koruyorum. ÇocuÄŸum ÅŸu an ortaokulda. Okul bittikten sonra eÄŸitime nasıl devam edecek bilmiyorum. Çocuk için nafaka almıyorum. Hem çocuÄŸun ihtiyaçları hem de mahkeme masrafları çok oluyor. Babasına ulaÅŸamıyoruz. Ben Türk vatandaşıyım. ÇocuÄŸun babası da Türk vatandaşı. ÇocuÄŸa Türk kimliÄŸi istiyorum. ÇocuÄŸumun ileride maÄŸdur olmasını istemiyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRK KİMLİĞİ VERİLMELİ

Avukat Ä°rem Toklucu ise Alinin babası tarafından Türkiyede resmi olarak tanınmadığını belirterek, “Müvekkilim öncelikle Ukrayna vatandaşıydı. ÇocuÄŸun babası kendisini Ukraynada tanıdı ancak ülkemizde resmi olarak tanımamaktadır. Yasalarımızın deÄŸiÅŸmiÅŸ olması sebebiyle çocuÄŸa ikamet izni alamıyoruz. Türk vatandaşı anne ve babadan doÄŸan çocuk, Türk olmasına raÄŸmen baba çocuÄŸu tanımamakta ve biz babaya ulaÅŸamıyoruz. UlaÅŸamadığımızdan dolayı da çocuÄŸun ÅŸu anda bir Türk kimliÄŸi bulunmamaktadır. Hastane, saÄŸlık ve benzeri hizmetlerden Ali faydalanamıyor ve bu durum çok ciddi maÄŸduriyetlere sebep olmakta. Lise döneminde de bu çocuÄŸun eÄŸitimine devam edebilmesi, saÄŸlık hizmetinden yararlanabilmesi için Türk kimliÄŸinin kendisine bir an önce ivedilikle verilmesi gerekmektedir” diye konuÅŸtu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Avukat Ä°rem Toklucu, baba Hüseyin’in çocuÄŸu Ali’yi Ukrayna’da tanıdığını ancak Türkiye’de resmi olarak tanımadığını belirtti. FotoÄŸraf: Ankara,(DHA)

  • Türk vatandaşı Renata B., babası Hüseyin T. tarafından resmi olarak tanınmayan oÄŸlu Ali'nin (12) Türk vatandaÅŸlığı alabilmesi için hukuki mücadele baÅŸlattı. FotoÄŸraf: Ankara,(DHA)

  • Türk vatandaşı Renata B., babası Hüseyin T. tarafından resmi olarak tanınmayan oÄŸlu Ali'nin (12) Türk vatandaÅŸlığı alabilmesi için hukuki mücadele baÅŸlattı. FotoÄŸraf: Ankara,(DHA)

Continue Reading
Reklam
Yorum yapmak için tıkla

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir