Ekonomi
UEZ 2023’te geleceğin şirketlerinin özellikleri konuşuldu
Galata Wind sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Yarının Dünyası, Yarının Şirketi’ oturumunda, yarının liderini, büyük şirketlerini, aile şirketlerini, unicorn ve start up’larını bekleyen meydan okumalar ve yapay zekâ, sanal gerçeklik, biyoteknolojik ilerlemeler gibi bilimsel gelişmelerin, yarının şirketlerini hangi meydan okumalarla karşı karşıya bırakacağı tartışıldı.
Moderatörlüğünü EY Türkiye Sektörler Lideri ve EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Ateş Konca’nın yaptığı oturuma Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Arzum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Niv Garih ve Akfen Holding Başkanvekili ve CEO’su Selim Akın katıldı.
KONCA: YARINI KONUŞABİLMEK İÇİN BUGÜN YAPMAMIZ GEREKENLER VAR
EY Türkiye Sektörler Lideri ve EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Ateş Konca, “Aslında hep yarını işliyoruz ama asıl bugün çok önemli. Yarını konuşabilmek için bugün yapmamız gereken şeyler var. Günümüzde yüksek enflasyon ortamının yarattığı beklenmedik kontrolsüz süreç, para politikası, finansal zorluklar ister istemez belirsizlik ortamı yaratıyor ve şirketleri zorluyor. Bu kontrolsüz süreç ile gelen değişim aslında zorunlu. Değişime ayak uydurabilen ve yenilikçi yaklaşım sergileyen şirketler devamlılık sağlıyor. Ancak değişime ayak uyduramayan şirketlerde ister istemez çözülmeler başlıyor” dedi.
MUSUL: KÜRESEL ISINMA İÇİN ALINAN ÖNLEMLER İŞE YARAMADI
Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ise “Global ve ülke bazlı çok ciddi sorunlarımız var ve bizler gerçekten ciddi bir şeyler yapmadığımız takdirde herhangi bir düzelme olmayacak. Küresel ısınmanın insanları tehdit etme seviyesi risk olmaktan çıktı ve alınan önlemler dünyanın ısınma seviyesini durdurmaya yetmedi. Bizim bölgemizde olmayan savaşlara zaten alıştık ama uygarlığı temsil eden Avrupa insanının dahi bir savaşın içerisinde olması, dünyada 12 ayda tüketilmesi gereken kaynağın 7.5 ayda tüketilmesi, pasifik ortasındaki çöp adasının çöp kıtasına dönüşmesi, türlerin çok hızlı tükenmesi, hepimizin aynı dönemde aynı şeyleri yaşamamıza neden oluyor” diye konuştu.
KOLBAŞI: DEĞİŞİMDEN, YENİLENMEKTEN VE YANILMAKTAN KORKMAMAK GEREKİYOR
Arzum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı da “Eğer şirketlerimizi daha iyi bir yerde görmek istiyorsak, zamanlamayı doğru gerçekleştirmemiz gerekiyor. Biz biraz büyük resme bakarak neler yapabileceğimizi görmeye çalışıyoruz. Çünkü dünya değişiyor ve yeni modeller ile karşılaşıyoruz. Sürdürülebilirlik konusu bizim için çok mühim. Bu yüzden önceliklerimiz arasında yer alıyor. Artık değişimden, yenilenmekten ve yanılmaktan korkmamamız lazım. Yeni nesilde bu korku yok, sadece biraz desteğe ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
GARİH: TÜKETİCİYİ EĞİTEREK YENİ NESİL TÜKETİCİYE DÖNÜŞTÜRMEK GEREKİYOR
Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Niv Garih ise “Günümüz global sorunları eko-anksiyete kavramını ortaya çıkardı. Ancak eko-anksiyeteyi pozitif hale çevirebiliriz. Müşterilerimizi konuyla ilgili eğitmek, kurumsal hafızayı yeni dinamizm ile harmanlayarak yeni bir oluşum yaratmak ve verimlilik konusunda yeni nesil tüketiciyi kazanmak gerekiyor. Ancak bu durum bir günde değişecek bir şey değil. Gün sonunda temel değerlerimiz olan adalet, şeffaflık, liyakat ve eğitime önem göstermeyi sürdürmemiz gerekiyor” dedi.
AKIN: YENİ YATIRIMLAR İÇİN ETRAFINIZA BAKMAYA BAŞLAMALISINIZ
Akfen Holding Başkanvekili ve CEO’su Selim Akın da “Türkiye’de bir yatırıma karar vermek kolay bir iş değil, çünkü çok dinamik bir ülkede yaşıyoruz. Yasalar ve bürokrasi değişiyor. Bu durum da bizi bir hayli zorluyor ve bu bağlamda bugünün yatırımı yarın için iyi olmayabiliyor. Yeni iş alanlarına girerken ‘Türkiye’de finanse edilebiliyor mu? Liderleri olan ortakları Türkiye’ye çekebilir miyiz? İleride halka arz yapabilir miyiz? Büyüme potansiyeli nedir?’ gibi birçok kriter değerlendirilmeli. Türkiye’de iş yaparken şansın size gelmesini beklerseniz fırsatları kaçırırsınız. Bu benim işim değil diye değil de etrafınıza bakmaya başlarsanız işler size gelir” diye konuştu.