Bilim
Uçakların Arkasında Bıraktığı İzlerin Küresel Isınmadaki Payı
Havacılık endüstrisi için en büyük iklim zorlukları arasında, gökyüzünde uçakları takip eden incecik contrail denilen izler var.
Bu zararsız görünen izler, uçuşlardan kaynaklı iklim etkisinin %50’sinden ve toplam küresel ısınmanın %2’sinden sorumlu. Akademik çevrelerde bu izler hakkında çok az şey bilinmektedir.
Havayolları iklim planlarını büyük ölçüde hava yolculuğuyla ilişkili karbondioksit emisyonlarını azaltmaya odaklanmış durumda. Uçuşları yeniden yönlendirmek için bazı çok basit değişiklikler, contrail’leri azaltabilir. Bu değişiklikler iklime çok büyük ve etkili faydalar sağlayabilir.
Uçakların Gök Yüzünde Oluşturduğu İz Contrail Nedir?
Contrail’ler esasen buz kristallerinden oluşan bulutlardır. Jet motorlarından gelen sıcak su buharı soğuk hava ile karıştığında veya motor egzozundan çıkan kurum, nemli havada kristallerin oluşması için çekirdek sağladığında oluşabilirler.
Genellikle atmosfer üzerinde ısınma etkisi olan karbondioksit gibi diğer uçak emisyonlarının aksine, contrail’lerin bazen soğutma etkisi olabilir. İklim üzerindeki etkileri, günün saati, uçağın yüksekliği, sıcaklığı ve diğer faktörler dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.
İklim kar amacı gütmeyen Reflective Earth genel müdürü Michel Gelobter, “İklim değişikliğindeki en büyük belirsizliklerden biri, bulutların ve su buharının atmosferdeki rolüdür” dedi.
Contrail’in Etkileri Nedir?
Gün boyunca mevcut olan izler genellikle daha fazla güneş radyasyonunu yansıtır ve esasen gezegen için bir kalkan görevi görür. Bunun net bir soğutma etkisi vardır. Bununla birlikte, aynı izler, güneş radyasyonu olmadığında, geceleri birkaç saat sonra ısınmaya neden olabilir. Contrail’ler yayıldığında, çıkan ısıyı hapseden puslu bir tabaka oluştururlar; Carnegie Bilim Enstitüsü’nün kıdemli bilim adamı Ken Caldeira, bunu gezegenin üzerine bir battaniye atmaya benzetiyor.
Contrail’in iklimi nasıl etkilediğini doğru ve tutarlı bir şekilde ölçebilmek, iklim üzerindeki etkileri önemli olduğu için çok büyük olacaktır. Bunu yapmak aynı zamanda bu etkiyi azaltacak basit adımların kapısını açabilir ve dünya karbon emisyonlarını azaltmaya çalışırken bize iklim için biraz nefes alma alanı sağlayabilir. Contrail’ler birkaç saat içinde dağılabilirken, uçakların yaydığı karbondioksit yüzyıllar boyunca atmosferde kalacaktır.
Contrail Etkileri Nasıl Azaltılabilir?
İklimi koruma konusunda ciddileşmek isteyen havayolları için de ekonomik bir teşvik var. İz oluşumunu teşvik eden alanlardan kaçınmak için daha yükseğe veya alçaktan uçmak, sürdürülebilir jet yakıtı geliştirmekten daha ucuz ve daha kolaydır.
Caldeira, “Karbon emisyonsuz uçak yakıtı elde etmek çok uzaktayken, kaçak sorununu birkaç yıl içinde çözebiliriz” dedi.
Ön araştırmalar bu düşünceyi desteklemektedir. Imperial College London’daki bir bilim adamları ekibinin yaptığı bir araştırma, tüm tarifeli uçuşların %2’sinden daha azında uçuş irtifasının sadece birkaç bin fit değiştirilmesinin, tüm havacılık endüstrisinin iklim hasarını %59’a kadar azaltabileceğini buldu.
Çözüm basit olsa da, bir püf noktası var: Ne bilim adamları ne de havacılık endüstrisi, tırtılların nasıl ve ne zaman oluştuğu konusunda yeterince bilgi sahibi değil.
Daha iyi tahmin, şu anda eksik olan daha iyi gözlem gerektirir. Uluslararası Temiz Taşımacılık Konseyi’nde havacılık araştırmacısı olan Sola Zheng, “Henüz bunları açıklamanın iyi bir yolu yok, ancak ilerliyor” dedi.
İzleri daha iyi tahmin edebilmek için uçaklarda daha fazla sensör gerekir. Zheng’e göre, nitrojen oksitler ve karbondioksitten farklı olarak, izler uluslararası havacılık düzenleyici kurumları tarafından düzenlenmiyor ve 30.000 fitte iz oluşumunu etkileyen nem ve diğer koşulları anlamak, hava tahmin sistemleri için bir öncelik değildi.
Yine de, bazı girişimler ortaya çıkmaya başlıyor. Araştırmaya aşina olan kişilere göre, Google’da, kullanıcılara sağladığı uçuş emisyon tahminlerinde kontraillerin iklim üzerindeki etkisini hesaba katmak için çabalar sürüyor.
Orca Sciences tarafından Imperial College’ın Ulaştırma ve Çevre Laboratuvarı ile işbirliği içinde geliştirilen bir başka proje olan halka açık bir iz haritası, tüm küresel hava trafiğinin kabaca %30’unun, hem ısıtma hem de soğutma açısından iklim üzerinde en büyük etkiye sahip olan izleri oluşturmaktan sorumlu olduğunu gösteriyor. yüksek etkili kontralar. Araştırmaya dahil olmayan Caldeira, amacın sonunda uçakları türbülans etrafında yönlendiren aynı sistemle entegre olacak bir sistem oluşturmak olduğunu söyledi.
Havacılık Endüstrisi de Contrail Üzerine Çözüm Arıyor
Havacılık endüstrisi de kendi kendini incelemeye başlıyor. Airbus yan kuruluşu Airbus UpNext kısa süre önce, şirketin sıfır emisyon yol haritasının bir parçası olarak hidrojen yanmalı motorlar tarafından üretilen izleri incelemek için bir uçuş test programı duyurdu. Airbus UpNext CEO’su Sandra Bour Schaeffer yaptığı açıklamada, “kontrail karakterizasyonunun Airbus için önemli olduğunu” ve “bileşimlerini anlamanın karbondan arındırma yolculuğumuzu desteklemenin anahtarı olacağını” söyledi. Etihad Havayolları ve Boeing de kontraillerle mücadele taahhüdünde bulundu.
Yine de, iklime verilen zararı azaltmak söz konusu olduğunda, hava yolu endüstrisinin ikincil bir endişesi olmaya devam ediyor. Bunun nedeni kısmen, karbon dioksit emisyonlarının aksine, kaçakların halkın radarı altında uçması olabilir. Havacılık endüstrisinde çalışanların çoğu bile iklim etkilerinin kapsamının tam olarak farkında değil.
Ama gelgit dönmeye başlıyor. Temmuz ayında İngiliz Havayolu Pilotları Birliği, Birleşik Krallık hükümetinin karbondan arındırma stratejisi için aşırı derecede karbondioksit emisyonlarına odaklandığını savunarak “kırmızı bir uyarı” yayınladı. Sendika, hükümeti “havacılığın diğer CO2 dışı etkilerinin azaltılmasına daha fazla bakmaya” çağırdı.
Royal Aeronautical Society’nin eski bir başkanı olan Ian Poll, BALPA açıklamasında şunları söyledi: “Çalışma prosedürlerini değiştirerek kontraillerden hemen kaçınılabilir ve alışılmadık bir şekilde, iklim yararı hemen gerçekleşir. Kazançlar büyük ve acil, maliyetler marjinal, yeni teknolojiye ihtiyaç yok ve eylem etik, daha ne bilmemiz gerekiyor ve neyi bekliyoruz?”