Connect with us

TÜRKİYE

TÜVTÜRK Araç Muayene Süreci: Merak Edilen Sorular ve Cevaplar

Yayınlanma tarihi:

TÜVTÜRK Araç Muayene Süreci: Merak Edilen Sorular ve Cevaplar

Araç sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alan TÜVTÜRK araç muayene süreci, çeşitli sorularla gündeme geliyor. İşte araç muayenesinde dikkat edilmesi gerekenler ve en çok sorulan soruların yanıtları…

Araç Üzerinde Plaka Yok: Muayeneye Engel mi?

Araç üzerinde plaka olmaması ağır kusur olarak değerlendirilir ve muayeneden geçemez. Ancak traktörler için çift/tek plaka durumu kabul edilebilir. Ayrıca, nakil, yeni kayıt, yeniden trafiğe çıkarma, icra satışı ve çalıntı-buluntu durumlarında (evrakla ispatlanmak koşuluyla) plaka kusuru verilmez.

Cam Filmi Muayeneden Geçer mi?

Cam filmi olan araçlar, muayene esnasında “hafif kusur” olarak değerlendirilir. Bu durum, muayenenin yapılmasına engel değildir ve başka bir ağır kusur bulunmadığı sürece araç muayeneden geçer.

Motosiklet Muayenesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Motosikletler de araçlar gibi muayeneye tabi tutulur. Ancak fren test cihazına sokulmaz, uygun bir alanda fren testi yapılır. Zorunlu ekipman olarak kask ve gerekiyorsa koruma gözlüğü bulunmalıdır. Aydınlatma sistemlerinin çalışır durumda olması, dayama ayağı açıkken motorun hareket etmemesi gerekir. Sepetli motosikletler için proje gerekmektedir.

Muayene İçin Boyun Korsesi Gerekli mi?

Yolcu taşımacılığında kullanılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre yetki belgesi almış taşıtlarda her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulundurulması zorunludur. Diğer araçlar için boyun korsesi şartı aranmaz.

Muayenede Kontrol Edilen Noktalar Nelerdir?

Araç muayenesi sırasında kontrol edilen başlıca noktalar şunlardır:

  • Araç tanımları ve ruhsat bilgileri
  • Direksiyon sistemi
  • Fren tertibatı
  • Görüş şartları
  • Aydınlatma sistemi
  • Aks, jant, lastik ve süspansiyon sistemi
  • Şasi ve şasi bağlantı parçaları
  • Gürültü kirliliği kontrolleri
  • Diğer donanımlar

Muayene Tekrarı İçin Aynı İstasyona mı Gidilmeli?

Muayeneden geçemeyen araçlar için 1 aylık süre tanınır. Bu süre içinde eksiklikler giderilip muayeneye tekrar gelinmesi gerekir. 1 aylık süre aşılırsa ücretsiz tekrar hakkı kaybedilir ve yeniden ücretli muayene yapılması gerekir. “Emniyetsiz” veya “ağır kusur” tespit edilen araçların muayene tekrarı, herhangi bir araç muayene istasyonunda yapılabilir.

Ocak ve Temmuz Aylarında MTV Ödenmeden Muayene Yapılabilir mi?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), her yıl Ocak ve Temmuz aylarında ödenir. Bu aylarda, ayın son gününden önce yapılan muayenelerde MTV borcu görünmez ve muayene için engel teşkil etmez.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement