Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Tütün Piyasasında Dengelenme: Yeni Düzenlemeyle Kayıt Dışı Üretim Engellenecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin kayıt dışı üretim ve ticaretinin önlenmesi amacıyla tütün üretimi ve ticaretine yönelik yeni bir düzenlemeye gitti.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin kayıt dışı üretim ve ticaretinin önlenmesi amacıyla tütün üretimi ve ticaretine yönelik yeni bir düzenlemeye gitti.

“Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni düzenlemeyle, kayıt dışı tütün üretimi ve ticaretinin engellenmesi için bir dizi yenilik getirildi. Bu değişikliklerle birlikte, ürün izleme sisteminin kapsamı genişletildi. “Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı ve Alkollü İçkilerde Ürün İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği” çerçevesinde kurulan sistem, artık daha fazla ürün grubunu kapsayacak şekilde güncellendi.

Makine Testi ve Bandrol Zorunluluğu

Yeni düzenlemeyle, tütün mamullerinin üretim sürecine dair bazı şartlar da getirildi. Makine çalışma testi, ürün denemesi ve deneme üretiminde test bandrolü kullanılması zorunlu hale geldi. Ayrıca, üretim tarihi ve kodlama bilgisinin her birim paket üzerinde basılması ve bu tarihlerle bandrol aktivasyon tarihinin uyumlu olması şartı getirildi.

Tütün İthalatına Yönelik Yeni Kısıtlamalar

Tütün ithalatının, sadece tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunan firmalar tarafından yapılabileceği belirlendi. Yurt dışına ihraç edilecek tütün mamullerinin, yurt içi piyasada arz edilen benzer ürünlerin paketleriyle aynı ambalajda sunulamayacağı ifade edildi.

TÜM HABERLER İÇİN: Son Gelişme- Türkiye’den ve Dünyadan En Son Haberler

Üretim Tesisi Devri ve Vergi Şartları

Düzenleme ile faaliyetini sonlandıran üretim tesislerinde bulunan makineler, ham maddeler ve ürünlerle ilgili yeni işlemler belirlendi. Tesis devralan firmalardan teminat alınması gerekecek ve devreden ile devralanın vergi ve SGK borçlarının bulunmadığını belgelemeleri zorunlu hale getirildi. Vergi ve SGK borçlarını yapılandıran firmaların tesis devri işlemlerinde, bu borçların tamamen ödenmiş olması şart koşuldu.

Marka ve Ürün Devrine Yönelik Yeni Düzenlemeler

Ürünlerin piyasaya arz edilmesi için başvuru ve izin koşulları yeniden düzenlendi. Ayrıca, üretim tesisinin devredildiği gerçek ya da tüzel kişiler dışında başka birine devredilemeyecek olan uygunluk belgesi şartı getirildi. Aynı markayla piyasaya arz edilen ürün çeşitlerinin, yalnızca bir üretici veya ithalatçı tarafından satılabilmesi hükmü getirildi.

İthalat Kısıtlamaları

Son olarak, şark tipi tütün ile tütün tozu ithalatının yasaklandığı belirtildi. Bu kısıtlama, tütün sektöründeki denetimlerin daha sıkı hale getirilmesine yönelik bir adım olarak dikkat çekti.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam