Spor
Türkiye’yi ilk kez Paralimpik Oyunları’nda temsil edecek kürek milli takımında hedef madalya
Türkiye Kürek Federasyonu bünyesinde geçtiğimiz yıl 21 Ağustosta para kürek takımı kurulmasının ardından, 1 yıl içerisinde 15 sporcu takıma kazandırıldı. Bu sürede Dünya Şampiyonasına da katılan takım çeşitli başarılar alarak uluslararası alanda kendini kanıtladı. Milliler, son olarak katıldıkları yarışlarda dünya genelindeki 28 takım arasında olimpiyat kotası alan 9 takımın arasına katılma başarısı gösterdi. Fransanın başkenti Pariste 28 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Paralimpik Oyunlarına Yiğit Okan Bozkurt ve Nurşen Şenle katılacak Türkiye Para Kürek Milli Takımı, çalışmalarını Edirnede Meriç Nehrinde sürdürüyor.
1 YIL GİBİ KISA SÜREDE OLİMPİYAT KOTASI YAKALADIK
Türkiye Kürek Federasyonu Para Kürek Takımı Başantrenörü Serdar Orkun Pelvan, 1 yıl gibi sürede olimpiyat kotası alma başarısı gösterdiklerini belirterek, “Hedeflerimiz doğrultusunda ciddi antrenmanlar ve kamplar yaptık ve 1 yıl gibi bir sürede olimpiyat kotasını yakalama başarısı gösterdik. Sporcu seçimi, disiplin ve antrenman üçgenini ok iyi kurduk. Aynı zamanda federasyonun tüm imkanları neredeyse önümüze serildi. Türkiyedeki kulüpler el ele verdi ve Türkiyenin 100 yıllık kürek tarihindeki en büyük imecesini gerçekleştirdik belki. Bir antrenörümüz antrenman yapmak tuğlaları üst üste koyup duvar örmeye benzer derdi, bizim duvarımız düzgün oldu ve olimpiyat kotasında da başarılı olduk ve 100 yıllık kürek, 1 yıllık da para kürek tarihinde ilk defa ülkemizi olimpiyatlara temsil etme hakkını yakaladık. Mutluyuz, sevinçliyiz. Bunun için sıkı alıştık. Bundan önceki kamplarımız olmuştu. Ama Edirnede ilk defa 45 günlük bir antrenman yaptık bu güzel parkurda” dedi.
HERKES KADAR BİZİM DE ŞANSIMIZ VAR
Hedeflerinin ilk 3e kalıp madalya almak olduğunu söyleyen Pelvan, “Normalde her tekne ve her engel sınıfında katılan sporcu sayısı farklı. Bizim grubumuzda 9 ekip yarışıyor. 9 ekiple biz startla beraber 2 bin metrelik bir alan içerisinde yarışacağız. İlk ama finale, yani ilk 6ya kalmak. İlk 6ya kaldıktan sonra da ama ilk 3e girip madalya almak. Herkes kadar bizim de şansımız var, herkes kadar biz de antrenmanlıyız. Çıkacağız ve göreceğiz” diye konuştu.
MADALYA HAYALİMİZ GERÇEK OLACAK
Takım antrenörü Nisa Arıcı da, olimpiyat kotası alana kadar çok çalıştıklarını belirtti. Arıcı, “Aslında ok yeni bir takımız. alışmalarımıza Ekim ayında başladık. Yiğit aramıza Kasım ayında katıldı. Çok yeni bir ekibiz çalışmalarımız genellikle İstanbulda Haliçte oluyor. Buraya gelene kadar gerçekten çok sıkı çalıştık. Normalde olimpiyata giden bir sporcu minikten başlar, yıldız olur, genç olur, büyük olur, kısacası uzun yıllarını alır. Biz sporcularımıza kürek çekmeyi de, olimpiyat seviyesine gelmelerini de 1 sene gibi bir süreçte yaptık. Çok zor oldu, çok sıkı çalışmalar ve kamp dönemlerimiz oldu. Aslında ilk hedefimiz olimpiyata gitmekti, şu anda bunu gerçekleştirdik. Şu anda da olimpiyatta madalya hedefimiz var. İnşallah olacak. 2 bin metrede zamana karşı yarışacaklar. Bizim için de ilk olacak. Hayaldi, şu anda gerek oldu, inşallah madalya hayalimiz de gerçek olacak” ifadelerini kullandı.
ARTIK SAHNE ALMA ZAMANI
Ayağından engel yaşayan para milli sporcu Yiğit Okan Bozkurt ise hobi olarak başladığı kürek sporunda bu noktaya gelmesinin mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Bozkurt, “10 yıl yüzdüm, yüzdükten sonra da küreğe geçtim. Spor olarak çok zor bir spor. Yüzmeden elde ettiğim tecrübeler bana kolaylık sağladı. Evim kürek tesislerine çok yakın. Orada insanlar hobi olarak kürek çekiyordu. Ben de merak ediyordum. Ondan sonra bu işin paralimpiki açıldı ve ben de şansımı denemek için katılmak istedim ve şu anda milli takımda ülkeyi temsil edeceğim. Bu gerekten tarif edilemez, yaşanacak bir his çok güzel bir duygu. İlk seçildiğimi
öğrendiğimde çok heyecanlanmıştım. 1 aydır da Edirnede kamptayız ve yavaş yavaş sona geldik. Artık sahne alma zamanı, inşallah Türkiyeyi en iyi şekilde temsil edeceğiz” şeklinde konuştu.
EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALACAĞIZ
Çocuk felci nedeniyle ayağından engeli bulunan para milli sporcu Nurşen Şen de, “Yaklaşık 1 yıldır bu sporu yapıyoruz. Daha önceleri de sporla ilgileniyordum, profesyonel olarak 10 yıl tenis oynadım. Tenisten sonra da kürek sporuna başladım. Zaten ülkemizde kürek sporunu bekliyordum. Açıldığında da hemen başvuru yaptım ve bu şekilde başladım. Türkiyeyi temsil edecek olmak çok güzel ve onur verici bir duygu. Şu anda kelimelere dökemiyorum. İnşallah elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve ülkemizi temsil edeceğiz. Yaklaşık 1.5 aydır buradayız. Bunun öncesi Haliçte 1 aylık kampımız oldu. İnşallah emeklerimizin karşılığını alacağız ve madalyayla döneceğiz” dedi.