Türkiye
Türkiye’nin 7. Büyük Gölü Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Türkiye’nin 7’nci büyük gölü Burdur Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Burdur Gölü, Türkiye’nin en derin ve 7. büyük gölü olarak bilinirken, hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Göldeki su seviyesindeki düşüş, doğaya uyumsuz insan faaliyetleri ve iklim değişikliğinin çarpıcı etkilerini gözler önüne seriyor. Bu süreçte uzmanlar, acil müdahaleler yapılsa bile küçülmenin durdurulmasının zor olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. İskender Gülle: “Bu Şartlarda Gölü Kurtarma Şansımız Yok”
Burdur Gölü’ndeki çekilmenin alarm verici boyutlara ulaştığını ifade eden Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İskender Gülle, gölün son durumuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Gülle, göldeki küçülmeyi durdurmanın mevcut şartlarda mümkün olmadığını vurguladı. Uydu görüntüleri ve DSİ verilerine dayanarak gölün küçülme oranının takip edilmesi gerektiğini belirtti.
“Gölün korunması için yapılması gerekenler çok uzun bir listeyi kapsıyor, ancak süreç kontrolden çıkmış durumda.” diyen Gülle, Burdur Gölü’nün kuruma tehlikesinin sadece yerel bir sorun olmadığını, Türkiye ve dünya genelinde konuşulmaya başlandığını ifade etti.
Son 500 Yılın En Kurak Yılı Yaşanıyor
Prof. Dr. Gülle, Burdur Gölü’nün kuruma sürecinin sadece insan etkisiyle değil, aynı zamanda iklim değişikliğinin hızlandırdığı bir sorun olduğunu belirtti. 2010 yılına kadar göllerin kurumasında ana etken olarak suyun kötü kullanımı gösterilirken, son yıllarda iklim değişikliğinin bu durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti.
“Avrupa, son 500 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Bizden daha fazla yağış alan ülkelerde bile ciddi kuraklık yaşanıyor. Bu durum, su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini açıkça gösteriyor.”
Yeraltı Suları Geçici Kurtarıcı
Bölgedeki susuzluk tehlikesine dikkat çeken Gülle, Türkiye’nin şu an ağır bir su krizi yaşamamasının en büyük nedeninin yeraltı sularına aşırı yüklenme olduğunu belirtti. Ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını ve iklim değişikliğinin daha sıcak ve kurak yarınlara yol açacağını vurguladı.
“Kullandığımız su miktarına göre değil, mevcut su kaynaklarımıza göre kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Burdur Gölü ve Yaban Hayatı Tehlikede
Burdur Gölü, sadece su kaybıyla değil, biyolojik çeşitlilik açısından da büyük bir tehdit altında. Eskiden 144 kuş türüne ev sahipliği yapan gölde, bugün sadece 25 tür gözlemlenebiliyor. Özellikle dünya genelinde nesli tükenme tehlikesi altında olan Dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’i bu gölde yaşamaktaydı. Son 35 yılda göl suyunun üçte birini kaybetmiş durumda.
BİZİ TAKİP EDEREK DESTEK OLUN…
KAYNAK: HABER MERKEZİ