Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Türkiye’de Kurumlar Vergisi’nde Yeni Dönem: Yatırımlar Teşvik Ediliyor, Asgari Vergi Uygulaması Geliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle kurumlar vergisi uygulamalarında önemli değişiklikler yapıldı.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle kurumlar vergisi uygulamalarında önemli değişiklikler yapıldı.

Bu düzenlemelere göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aşağı olamayacak. Ayrıca, yeni işe başlayan mükelleflerden 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak ve mevcut yatırım teşvik belgelerine sahip mükelleflerin hakları korunacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikler, yerel asgari kurumlar vergisinden istisnalara kadar pek çok konuyu kapsamaktadır. Buna göre, hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2025 yılı ve sonrasındaki vergilendirme dönemlerinde elde ettikleri kazançlar için asgari kurumlar vergisi uygulanacak. Geçici vergi dönemlerinde de asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacak.

Önemli Değişiklikler:

  • Yeni İşe Başlayan Mükellefler: 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak.
  • İstisna Kapsamı Dışında: İştirak kazançları, emisyon primi, teknokent kazançları ve serbest bölge kazançları, AR-GE ve tasarım indirimleri kapsam dışında kalacak.
  • Yatırım Fonları: Gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulacak; ancak diğer istisna kapsamındaki gelirler asgari vergiye tabi olmayacak.

Yüksek Kurumlar Vergisi Uygulamaları:

Yap-işlet-devret modeli ile elde edilen kazançlara %30 kurumlar vergisi uygulanacak. Türkiye’deki büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara ise artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Bu oran reel sektör için %25, bankalar ve finans kurumlarında %30, ihracat yapan firmalarda %20, halka açık şirketlerde %23, imalatçılarda %24 olacak.

Diğer Önemli Düzenlemeler:

  • Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar, yalnızca ihracat gelirleri ile sınırlı kalacak.
  • Yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançların tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi gerekecek.
  • Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi, kurumlar vergisinden muaf tutuldu.

Bu değişikliklerle birlikte mükelleflerin yükümlülükleri ve hakları yeniden düzenlendi. Detaylı bilgi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi açıklamalarını takip etmeniz önerilir.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam