Sosyal medyada bizi takip edin

Bilim

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Görevinden Ayrıldı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Görevinden Ayrıldı. Yeni TUA Başkanı Kim Olacak? Atama kararları T.C. Resmi Gazete’de yayınlandı mı?

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dört yıl önce Aralık 2018’te kurulan Eylül 2019’daki toplantısı ile fiilen çalışmaya başlayan Türkiye Uzay Ajansı, 2021’in Şubat ayında duyurulan Millî Uzay Programı’nın en önemli adımlarından biri olan insanlı uzay görevi için gün sayarken, kurumunda önemli bir değişiklik yaşandı.

4 yıl 3 aydır başkanlığını sürdüren ve kurucu başkanı olanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın yerine yeni bir başkan atandı.

En son Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen ve 6 Ekim 2023’de sona eren 74. Uluslararası Uzay Kongresi’nde görevinin başında bulunan Serdat Hüseyin Yıldırım’ın görevinden ayrıldı. Yıldırım, kişisel LinkedIn profilindeki ünvanını da İngilizce olarak “Eski Türkiye Uzay Ajansı Başkanı” olarak güncellerken Türkçe ise “Türkiye Uzay Ajansı Kurucu Başkanı” olarak bıraktı.

Türkiye Uzay Ajansı Yeni Başkan Kim Olacak?

Öte yandan T.C. Resmi Gazete’de Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı ile ilgili yeni bir atama ve görevden ayrılma ile ilgili herhangi bir atama kararı henüz yayınlanmadı.

Kulislerde geçtiğimiz Ağustos ayında Türk Telekom’un Sorumlu Teknik Müdür (Chief Technology Officer kısaca CTO) görevinden 5 yılı aşkın bir süreden sonra ayrılan Yusuf Kıraç’ın getirileceği iddia ediliyor.

Yusuf Kıraç, Türk Telekom’daki CTO görevi öncesi Türk Telekom içinde önemli teknik sorumluluklar üstlenmişti. Türk Telekom öncesinde Nokia ve Siemens gibi uluslararası iletişim kurumlarında da önemli görevler alan Kıraç en son Türk Telekom’daki görevinde Mobile Europe tarafından “CTO of the Year 2023” ödülüne layık görülmüştü.

Son Gelişme: Yusuf Kıraç Yeni TUA Başkanı Oldu

Yusuf Kıraç Kimdir?

Yusuf Kıraç

Yönetim Kurulu ve Ajans Başkanı

Evli ve iki çocuk sahibi olan Yusuf Kıraç, Hacettepe Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1994 yılında mezun olmuştur. 1996 yılında Siemens’te kariyerine başlamış, daha sonra Planlama ve Entegrasyon Yönetimi Yöneticisi olarak çalışmış ve ardından Nokia Siemens Networks şirketinde aynı unvan ile görevine devam etmiştir.

2008 yılında Türk Telekom’da göreve başlayan Kıraç, Kırsal Dönüşüm, Türk Telekom NGN ve Fiber Dönüşüm projeleriyle Türk Telekom’ un All IP mimarisine geçişini sağlayan, başarılı dönüşüm projelerini yürüten ekipte yer almıştır.

2010 yılında Türk Telekom Network Direktörlüğü görevini üstlenerek, Fiber Dönüşümü, DWDM, MPLS, DC Dönüşüm ve TTVPN gibi Türk Telekom’a karlılık ve kapasite kazandıran pek çok projeye liderlik etmiştir.

2010-2014 tarihleri arasında mevcut görevinin yanı sıra merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Telekomünikasyon Operatörleri Organizasyonu ETNO’nun NANI Çalışma Grubu Başkanlığı’nı yapmıştır. Başkanlık görevi boyunca ETNO’da numaralandırma ve adresleme konularında; özellikle IPv4’ten IPv6’ya geçiş, Numara taşınabilirliği, M2M gelecek stratejileri ve politikalarının belirlenmesinde başta Avrupa komisyonu olmak üzere CoCom, ECC, ITU, ETSI, ICANN, RIPE gibi uluslararası kuruluşlarla yakından çalışmıştır. Türk Telekom, AVEA ve TTNET şirketlerinin birleşmesi ile oluşan yeni yapılanma sonrası Core & Transport Network Direktörlüğü görevini yürütmüştür.

Yusuf Kıraç, Aralık 2016-Ağustos 2018 tarihleri arasında Türk Telekom International Şirketinde Genel Müdür olarak görev almıştır. Buradaki yaptığı çalışmalarla Şirket, The Global Carrier Awards 2017’de “En İyi Doğu Avrupa/ Bağımsız Devletler Topluluğu Toptan Taşıyıcı”, “En İyi Müşteri Deneyimi” ve SEA-ME-WE 5 Konsorsiyumu’nun üyesi olarak da “En İyi Deniz Altı İnovasyonu” ödüllerine layık görüldü.

Ağustos 2018 tarihinden itibaren Türk Telekom’da Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı olarak; Türk Telekom’un fiberleşme ve dijital dönüşüm, 5G ve Gelecek Nesil Şebekeler, Bilgi Teknolojileri, Veri Merkezi ve Siber Güvenlik alanlarındaki çalışmalarını yönetmektedir. Sektöre yerli ürünlerin kazandırılması amacıyla başlatılan yerlilik inisiyatifine liderlik etmektedir. BT ürün ve kanal tekilleştirme, Gerçek Zamanlı Ücretlendirme, PCRF(Policy and Charging Rule Function), Uydu Bağımsız Zaman Senkronizasyonu, SEBA (SDN Enabled Broadband Access) ve vRAN (Virtual Radio Access Network) gibi kritik fonksiyonlar, önemli riskler alınarak yerlileştirilmiş ve başarılı olmuştur. Bunun haricinde siber güvenlik, operasyonel süreç uygulamaları, şebekenin yapay zeka ile yönetilmesi ve optimizasyon yazılımlarının yerli kaynaklardan sağlanması, akü/enerji alanlarında yerli işbirlikleri ve ürünleşme konularında önemli kazanımlar sağlanmıştır. Türk Telekom’un global çapta pek çok patent sahibi olmasını sağlayan projelerin önünü açmış ve gerçekleşen bu projeler sayesinde, Mobile Europe tarafından 2023 yılında Trailblazer CTO of the year (Çığır Açan Teknoloji Müdür Yardımcısı) ödülüne layık görülmüştür.

07 Ekim 2023 tarihli ve 32332 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2023/446 sayılı karar gereğince Türkiye Uzay Ajansı Başkanı olarak atanmıştır.

Uluslararası Ödül ve Başarılar

• Mobile Europe 2023 Trailblazer CTO of the Year Award,
• Guinness World Record , June 2013 First operator to carry 8 Terabits over single fiber
• Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Yerli Ekosisteme Destek Veren Entegratör Ödülü
• 2011 ve 2012 ICCI Energy Efficiency Awards
• Turcyos II Türkiye-KKTC Fiber Project Achievements
• Türk Telekom Spor Kulübü Basketbol Süper Ligini 2022 – 2023 normal sezonunu 1. olarak bitirmiş, Eurocap’ta ise final oynamıştır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam